Як перша зустріч із Зеленським розлютила Байдена. Guardian про одкровення нової книги

Зустріч у Білому домі у вересні 2021 року

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото,

Зустріч у Білому домі у вересні 2021 року

У своїй новій книзі американський журналіст та письменник Франклін Фоєр розповів, що Володимир Зеленський "провалив" свою першу зустріч в Овальному кабінеті з Джо Байденом – і ці одкровення можуть посилити напруження у Вашингтоні та Києві, пише видання Guardian.

Автор твердить, що президентам не вдалося порозумітися, оскільки вимога українського лідера приєднатися до НАТО та "абсурдний аналіз" динаміки альянсу розлютили президента США.

"Навіть найпалкіші симпатики Зеленського в адміністрації [Байдена] погодилися, що він провалив зустріч", – пише Фоєр, автор книги "Останній політик: Білий дім Джо Байдена та боротьба за майбутнє Америки", про зустріч у вересні 2021 року.

  • Зеленський розповів, що йому сказав Байден про вступ України в НАТО
  • "Київ підкорив моє серце". Про що говорили Байден і Зеленський
  • Зеленський і Байден розходяться в думках про зброю і перспективи війни – WP

Фоєр також із захопленням пише про лідерство Байдена у світовій підтримці України після російського вторгнення в лютому 2022 року.

.

Автор фото, Reuters

Підпис до фото,

Другий візит до США під час вторгнення Росії в грудні 2022 року був тріумфальним для Зеленського, вони зустрічались з Байденом як старі друзі

Але оскільки війна в Україні затягується, а військова та фінансова підтримка Києва є гострою темою в Конгресі та на праймеріз Республіканської партії, новина про те, як Фоєр зобразив невдалий початок взаємин Байдена із Зеленським, може посилити занепокоєння Білого дому через цю книгу.

Guardian пише, що Фоєр не використовує прямих цитат і не посилається на джерела, коли розповідає про зустріч Байдена і Зеленського 1 вересня. Але видавець книги, Penguin Random House, каже, що автор мав "безпрецедентний доступ до тісного внутрішнього кола радників, які оточували Байдена протягом десятиліть".

Зеленський, за словами видання, давно домагався зустрічі в Білому домі. Дональд Трамп відмовив йому, оскільки він відмовився допомагати з пошуками компромату на його конкурентів, включно з Байденом, – діяльність, яка призвела до першого імпічменту Трампа.

Фоєр стверджує, що Зеленський відчував обурення через цей епізод і "принаймні підсвідомо… здавалося, звинувачував" Байдена, наступника Трампа в Овальному кабінеті, "за приниження та політичні незручності, яких він зазнав".

Автор також каже, що Зеленський вважав Байдена слабким, зокрема через його рішення на початку 2021 року відмовитися від санкцій проти російської компанії, яка будує "Північний потік-2" – Зеленський вважав, що цей крок підриває інтереси української економіки та безпеки.

Байден погодився на зустріч із Зеленським, але "був про нього не дуже високої думки", пише Фоєр, зокрема через дружні стосунки українського президента з крайнім правим сенатором-республіканцем з Техасу Тедом Крузом, що виникли після рішення щодо "Північного потоку".

.

Автор фото, Офіс президента

Підпис до фото,

У лютому 2023 року Байден відвідав Київ – щирі обійми президентів

Відзначаючи роль Байдена в американсько-українських відносинах за Барака Обами, Фоєр каже, що колишній віцепрезидент був "глибоко залучений в українську політику довше, ніж Зеленський". Водночас Зеленський до приходу в політику, за його словами, був "ексцентричним коміком".

Офіційна стенограма виступу Байдена та Зеленського перед журналістами перед зустріччю в Овальному кабінеті 1 вересня містить декларації про взаємну повагу та спільні політичні цілі. Але, за словами Фоєра, щойно зустріч почалася, Зеленський "здавалося, не помічав сумнівів Байдена" і "майже навмисно не звертав уваги на моральний кодекс Байдена".

Байден очікував від Зеленського вдячності за підтримку США, пише Фоєр. Натомість український президент приїхав із "довгим списком вимог", головною з яких був вступ до НАТО.

Тоді Байдену було 78 років, а Зеленському – 43 роки. Старший чоловік "намагався передати мудрість, яка могла б вгамувати завзяття молодшого", каже Фоєр і зазначає, що тоді не було достатньої підтримки вступу України в НАТО.

"Розчарування Зеленського затьмарило його логічне мислення. Після того, як він благав приєднатися до НАТО, він почав читати лекції про те, що ця організація насправді є історичною реліквією, яка втрачає своє значення. Він сказав Байдену, що Франція та Німеччина збираються вийти з НАТО", – пише Фоєр.

"Це був абсурдний аналіз і явна суперечність. І це розлютило Байдена", – вважає автор.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *