«Укрзалізниця» торік дерусифікувала 82 об’єкти залізничної інфраструктури – Кремінь

«Укрзалізниця» торік дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури – Кремінь 16.04.2024 01:14 Укрінформ За зверненням Уповноваженого із захисту державної мови торік “Укрзалізниця” дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури

Про це у Фейсбуці повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Укрінформ.

Зазначається, що за зверненням Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя “Укрзалізниця” повідомила про заходи, які були реалізовані у 2023 році, а також ті, що плануються протягом 2024-го.

Так, "товариством у 2023 році виконано заходи з перейменування 82 об’єктів залізничної інфраструктури, зокрема 17 залізничних платформ, 16 роздільних пунктів та 49 зупинних пунктів”.

“Нарешті … були перейменовані Зелена Роща, Суворове, Жовтневий, Зарічево, Колгоспна, Чапаєвка, Ватутіне, Радгоспна, Первомайськ-на-Бузі, Скоросний, Красний Шахтар тощо. На черзі – перейменування окремих регіональних філій АТ “Укрзалізниця”, які потребують приведення у відповідність до вимог сучасності. Очищуючи свій громадський простір, ми наповнюємо його українським змістом”, – зазначив Кремінь.

Уповноважений наголосив, що процес дерусифікації потребує постійного громадського контролю.

Крім того, в “Укрзалізниці” повідомили, що у березні 2024 року структурними підрозділами проведено моніторинг об’єктів залізниці, рухомого складу щодо виявлення російськомовних написів та технічних позначок, зображень (барельєфів, пам’ятних дошок), які не відповідають сучасному історичному контексту, містять елементи і сюжети, притаманні імперському або радянському (комуністичному) режиму та наголосили, що "за кожним виявленим об’єктом вжито або вживаються заходи з їх усунення".

Як відомо, на початку 2023 року АТ “Укрзалізниця” ініціювала проведення трирічної програми “Залізна українізація”, яка спрямована на вилучення російськомовних покажчиків, вказівників, вивісок, повідомлень, написів та іншої публічно розміщеної текстової, візуальної і звукової інформації, що використовується або може використовуватися для інформування пасажирів, а також інших символів російського імперського та радянського тоталітарного минулого, з об’єктів залізничного транспорту.

Україна Укрзалізниця Дерусифікація

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *