У Києві до Дня українського добровольця презентували книгу «Гвардія наступу. Самовидець»

У Києві до Дня українського добровольця презентували книгу «Гвардія наступу. Самовидець» Фото 14.03.2024 17:54 Укрінформ У столиці до Дня українського добровольця презентували книгу нацгвардійця Тимура Нагалевського “Гвардія наступу. Самовидець” та колажі “Гвардія наступу”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цей час випробувань, коли ми перебуваємо в невпинному русі відстоювання своїх прав і свобод, надзвичайно важливо не розслабитися, не зневіритися і бути єдиним цілим уже впродовж третього року повномасштабної війни. Декому цього дуже хочеться. Але такі люди, про яких написано у книжці, вони не дозволяють нам цього зробити. Ця книга “заходить” просто на одному диханні. Цей роман — про наших героїв”, – сказала держсекретар Міністерства внутрішніх справ Інна Ящук.

Автор книги розповів, що він разом із колегами по службі відвідав бази підготовки новостворених бригад Нацполіції, Нацгвардії і Держприкордонслужби, де мав можливість поспілкуватися з кількома десятками учасників битви за Київ, оборони Маріуполя, звільнення Сумщини, Херсонщини, Харківщини та Чернігівщини.

За його словами, головний герой, сержант Роман Соколовський, є представником середнього класу, який до повномасштабної війни непогано себе почував — мав свою справу, доходи, кар’єрний ріст, займався своєю сім'єю.

“Але повномасштабна війна повністю його змінила. Він розуміє, що наодинці проти цього зла боротися неможливо. До цього, у своїй юності, чоловік спробував стати військовим і навіть провчився курс військового училища. Потім вирішив, що це не його професія, пішов і вивчився на історика. Але по-іншому склався його шлях, і він пішов до війська”, – розповів Нагалевський.

За словами автора, образ головного героя є збірним образом українських захисників. А книга фактично є літературно-художнім твором — тут присутнє поєднання реальних історичних подій дворічної давнини з польотом фантазії письменника.

Нацгвардієць пояснив, що головна ідея книжки полягає у тому, що історія — це зброя.

“І справді, хлопці і дівчата на передовій, у війську — вони творять новітню історію. У книжці фактично є екскурс від повномасштабного вторгнення до часів і Римської імперії, і Київської Русі, і козаччини — потроху. І все це пов'язано, як це було можливо мені зробити, з сучасністю”, – зазначив автор книжки.

У книзі також розміщена низка фотоколажів, авторкою яких є Дарія Копійка. На них зображені закодовані історії бійців “Гвардії наступу”, з якими спілкувалася фотохудожниця.

“Якщо навести сканер на QR-код, то там також буде колаж – з розшифровкою сенсів кожного (елементу світлини – ред.). Кожен елемент розшифровує якусь глибинну історію людини, яка мені відкрилася”, – розповіла Копійка.

Радниця глави Міністерства культури та інформаційної політики Леся Червінська подякувала керівництву МВС за те, що МКІП зміг долучитися до реалізації цієї книги.

“Ми цінуємо ваш щоденний подвиг і робимо все для того, щоб українська нація пам'ятала свою історію, знала своїх героїв. Ця книга — зразок нашої роботи”, – сказала Червінська, звертаючись до присутніх на презентації бійців “Гвардії наступу”.

Тираж зазначеної книги – 1000 примірників. Книжки будуть передані до навчальних закладів МВС, а також до низки військових частин і бібліотек з деокупованих територій.

“Ця книга загартовує. Коли ти перегортаєш її сторінки і на якихось робиш паузу, ти розумієш, що вона — про тебе, про тих, хто поруч, хто іде перед нами, і вона – про нас усіх. Вона – про родину, про улюблену Батьківщину і, на превеликий жаль, про тих, кого жахлива жорстока війна забирає з цього життя”, – зазначила держсекретар МВС Інна Ящук.

Як повідомлялося, в Україні 14 березня відзначають День українського добровольця.

Цей день було започатковано 17 січня 2017 року Верховною Радою з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Доброволець Книги Нацгвардія

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *