Ворожим наративам треба протиставляти свої, з кращою аргументацією – експерти

Ворожим наративам треба протиставляти свої, з кращою аргументацією – експерти Відео 05.04.2024 20:24 Укрінформ Для протидії російській пропаганді потрібно просувати свої наративи на противагу російським.

Таку думку висловив у ефірі програми Укрінформу «Самохвалов запитує» керівник ГО «Cat-ua» кандидат наук з соціальних комунікацій Артем Захарченко.

«Для боротьби із стратегічними наративами працюють стратегічні наративи. Якщо ворог розповідає якусь історію – ви маєте розповідати іншу історію, цікавішу за їхню. Наприклад, російський стратегічний наратив – це історія про те, як РФ перемагає. Натомість Україні потрібно розповідати свою історію, яка пояснюватиме яскраво, з кращою аргументацією, ніж у росіян, чому Україна має шанси вистояти», – сказав він.

На переконання Захарченка, потрібно показувати удари по російських НПЗ, розповідати про ініціативу Чехії, яка змогла знайти сотні тисяч артснарядів для України, тощо.

«І показувати це треба не окремими історіями, а цілісною історією, яка засвідчує, що Україні вдається краще, що українці креативніші. Але при цьому потрібно не відриватися від реальності, не відлітати кудись у емпіреї, інакше ніхто у ці історії не повірить», – пояснив кандидат наук з соціальних комунікацій.

Він закликав людей, які й досі читають російські медіа, розібратися, чи справді їм це потрібно.

«Подумайте, чи вам потрібна ця точка зору. Інформаційну гігієну ніхто не скасовував. І завжди ставте собі питання: чому це з’явилося зараз, чому ця інформація з’явилася саме зараз? Це навіть не стільки медіагігієна, скільки просто бажання подумати, як це працює, чому саме зараз про це написали», – заявив кандидат наук з соціальних комунікацій.

Своєю чергою експерт з комунікацій Роман Вибрановський зазначив, що підписаний на кілька українських медіа, яким платить за контент, бо ця сфера має розвиватися.

«Ми не їмо безкоштовних біляшів, ми і дешеві біляші на вокзалі не дуже хочемо їсти… Але при цьому ми послуговуємося безкоштовними медіа. І якщо ми почнемо хоч трошки, "за каву" платити за хороші якісні медіа, воно (інформаційне середовище – ред.) почне змінюватися», – переконаний Вибрановський.

Як повідомляв Укрінформ, голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк заявила, що російська пропаганда отруює уми, створюючи підґрунтя для війни.

Пропаганда Війна Нацбезпека Медіа Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *