Відповідальність за порушення мобілізації: Рада схвалила у першому читанні законопроєкт

Відповідальність за порушення мобілізації: Рада схвалила у першому читанні законопроєкт 10.04.2024 15:09 Укрінформ Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт про відповідальність за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону та мобілізацію.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавчі ініціатива №10379 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення» була підтримана 254 голосами народних депутатів.

Законопроєкт має на меті удосконалення з урахуванням вимог воєнного стану засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Документом пропонується внесення до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, зокрема щодо збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Таким чином за порушення правил військового обліку штраф складатиме від 3400 до 5100 грн, повторно або в особливий період – від 17 тисяч до 22 500 грн.

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час передбачається штраф від 5100 до 8500 для населення та 17 000-34 000 для посадовців та юридичних осіб.

Зокрема, у воєнний час для громадян штраф складатиме від 17 000 до 22 500 грн, для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 500 грн.

Профільний парламентський комітет під час розгляду законопроєкту виключив норми про можливість адміністративного арешту на 3 доби у разі відсутності військово-облікових документів і відхилив норму про покарання у вигляді в'язниці за відмову від проходження медогляду.

Очікується, що ухвалення законопроєкту дасть змогу вирішити завдання щодо удосконалення з урахуванням вимог воєнного стану засад адміністративної та кримінальної відповідальності за військові правопорушення.

Як повідомляв Укрінформ, 9 квітня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони затвердив текст законопроєкту про мобілізацію до другого читання.

Мобілізація Законопроєкт Верховна Рада

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *