Тема депортації дітей має стати частиною концепції перехідного правосуддя – Офіс омбудсмена

Тема депортації дітей має стати частиною концепції перехідного правосуддя – Офіс омбудсмена 24.01.2024 12:26 Укрінформ Депортація та примусове переміщення дітей є воєнним злочином і ця тема має стати частиною концепції перехідного правосуддя, яку Україна мала би ухвалити.

Про це під час засідання Ради з питань прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС України заявила представниця Офісу уповноваженого ВР із прав людини Ірина Суслова, передає кореспондент Укрінформу.

"Мені видається, що тема депортації і примусового переміщення (дітей – ред.) – це воєнний злочин і має стати, у тому числі, частиною концепції перехідного правосуддя, яку Україна мала би ухвалити", – зазначила вона.

Представниця уповноваженого ВР із прав людини заявила, що у питанні повернення дітей необхідними є створення таких умов, щоб були захищені інтереси дитини, відсутність дискримінації тощо. Суслова також наголосила, що найголовніший принцип у цій роботі – не нашкодити.

Вона розповіла, що серед тих питань, щодо яких працює Офіс омбудсмена, є ідентифікація дітей на окупованих територіях, пошук їх родичів, знайомих і тих людей, які можуть виступати опікунами.

Окремо Суслова закцентувала увагу на питанні реінтеграції дітей, яких повертають в Україну.

Як повідомлялося, український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що повернення українських дітей на батьківщину має відбуватися у масштабах сотень і тисяч, і українська влада працює над тим, щоб повертати їх додому.

Депортація Діти Воєнні злочини

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *