Конвертуємо вишиванки у дрони

Конвертуємо вишиванки у дрони 16.05.2024 13:33 Укрінформ Вишиту сорочку «Бойова дронівка», що вирізняється особливим орнаментом, презентували у Чернівцях і Києві до Дня вишиванки

Натхненниками та реалізаторами проєкту зі створення вишиванки «Бойова дронівка» є громадські організації «Всесвітній день вишиванки» та «Вишивка в одязі видатних українців». Від початку повномасштабного вторгнення активісти відтворювали вишиті сорочки відомих українців, а на зібрані від продажу гроші купували необхідні для військових речі. Так було з вишиванками Степана Бандери, Ольги Кобилянської. Про те, які сенси закладені в «Бойову бронівку» та на що хочуть цього разу спрямувати кошти від продажу сорочок, дізнавався кореспондент Укрінформу.

СИМБІОЗ СУЧАСНОГО ТА НАРОДНОГО

Авторкою орнаменту вишиванки «Бойова дронівка» є майстриня, керівниця ГО «Вишивка в одязі видатних українців» Тетяна Зез.

– Важко одразу сказати, хто ініціатор створення нової сорочки. Подібні ідеї витають у повітрі, – каже пані Тетяна. – У перший рік після повномасштабного вторгнення ми виготовили 50 сорочок, що відтворюють ту, яку носив Степан Бандера. Продавали сорочки та купували бронежилети для військових. «Бандерівку» в стилі «мілітарі» подарували генералові Валерію Залужному. Він сфотографувався у вишиванці, підписав знимку, і ми запровадили акцію, щоби зібрати кошти на допомогу військовим підрозділам.

За словами майстрині, головний символ в орнаменті – дрон як зброя Української Перемоги. Інші символи – козацький хрест (хрест Збройних сил України), Державний Герб України Тризуб та напис «VictoryUA» («Перемога України»).

– Старовинні орнаменти відображали реальність XVII, XVIII, XIX століть. А в нас триває війна, боротьба за незалежність, і сучасний орнамент має передавати, чим живемо нині. Так, у книзі Лесі Воронюк «Нетлінні» відображено, як у різні часи державні символи вишивали для підняття патріотичного духу. У нас створюється новий технологічний вид військ – Сили безпілотних систем. Головна мета «Бойової дронівки» – зібрати кошти на бойові дрони для підрозділу РУБАК «Серафими» 104 бригади ТРО ЗСУ та благодійного фонду «Dignitas». Але просто вишити дрони на сорочці – це вже було, вишивали «байрактари». А ми ставили собі за мету створити новий орнамент, який візуально був би подібний до народного, – продовжує Тетяна Зез.

За її словами, вишиванка «Бойова дронівка» поєднує сучасну машинну вишивку та волинський етнографічний орнамент.

– Це симбіоз, адже вишивка – народне мистецтво, і коли ми хочемо створити щось нове, повинні опиратися на наше коріння. Саме тому облямівка нашого узору – народний волинський орнамент із книги Олени Пчілки, що символізує народження нового зі старого коріння. Далі йде ромб – жіночий символ. Адже заповнене поле ромба – це добробут, народження життя. У нас закладений сенс, що жінки хочуть зібрати гроші й допомогти армії. А посередині – новітній орнамент із дронами – сучасним символом боротьби з ворогом. Таке поєднання дало непогану композицію, на мою думку. Не можна з голови вигадати абсолютно новий орнамент, для його створення слід дотримуватися певних правил, він повинен нести символічне навантаження, – пояснює майстриня.

Вона запевняє, що реалізовувати ідею нового орнаменту для сорочки було неважко. Адже використовується машинна вишивка, а сучасні технологічні можливості дають змогу досить швидко втілювати в життя подібні ідеї.

ВИШИВАНКА МАЄ СТАТИ СПОГАДОМ ДЛЯ НАЩАДКІВ

Майстриня наголошує, що є прихильницею ручної вишивки, та розуміє, що для популяризації військових вишиванок варто використовувати технологічні можливості. Спочатку малюють візерунок, потім його моделюють на комп’ютері й після цього машинка вишиває узір.

– Відтворювати орнамент завжди легше, ніж створювати нове. Бо маєш перед собою оригінал, команда проводить етнографічні дослідження. А коли  створюєш нове, починаєш пробувати і не одразу виходить. Ми розуміємо, що мало просто вишити, приміром, Тризуб. Наша вишиванка має стати спогадом для нащадків. Хтось колись знайде таку сорочку і запитає: «А чому тут вишитий дрон?». Ми також показуємо, що хочемо допомогти нашій армії – як фінансово, так і морально. У нас ромб у візерунку з написом «VictoryUA», адже для перемоги України дуже важливі безпілотні війська. Якщо ми відшиємо велику кількість цих сорочок і в нас їх куплять, ми перерахуємо більше грошей на підрозділи безпілотників. Щоби вони закупили дрони, могли захищати усіх нас від ворогів і перемагати, – ділиться думками Тетяна Зез.

Вона сподівається, що така сорочка насамперед здобуде популярність серед військових та допоможе підтримати їхній моральний дух. Майстриня розповідає, що її син тепер служить у ЗСУ, і хлопець разом із побратимами позитивно відреагував на ідею створення нової вишиванки. Крім того, додає впевненості у майбутній популярності «дронівки» і те, що її попередницю – «бандерівку» у стилі «мілітарі» – досі активно замовляють саме військові.

Зокрема, військовослужбовець, режисер, співзасновник Всеукраїнського дня вишиванки Олександр Ткачук упевнений, що нова сорочка матиме популярність як серед військових, так і цивільних.

Олександр Ткачук

– Після анонсів ми бачимо, що є багато охочих придбати вишиванку. Є вишиті дрони на сорочці, а є дрони реальні, які куплять на гроші від продажу вишиванок. Очевидно, після нашої презентації з’явиться чимало копій, реплік. Але це вже інша історія, і вона продемонструє, що ми «задаємо тренд» у певних процесах, – вважає Олександр Ткачук.

Вишиванка ЗСУ День вишиванки Військові Дрон Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *