Жорсткіший облік гумдопомоги навів лад у цій сфері, але вдарив по малих фондах – волонтери

Жорсткіший облік гумдопомоги навів лад у цій сфері, але вдарив по малих фондах – волонтери Відео 26.04.2024 21:04 Укрінформ Нові правила проходження та обліку гуманітарних вантажів впорядкували діяльність у цій сфері, однак ускладнили роботу невеликих благодійних фондів.

Про це у черговому випуску проєкту “Самохвалов запитує” розповіли виконавча директорка благодійного фонду «Разом для України» Евеліна Курілець та операційний директор БФ Віталій Свічинський.

На думку Курілець, запроваджені в грудні минулого року нові правила ввезення гуманітарних вантажів в Україну навели лад у цій сфері.

“Громадський сектор дуже різний. У когось є бухгалтер і юрист, а в когось немає, і коли приходить нормативний документ, а в тебе немає бухгалтера, юриста та логіста, доводиться робити все самим. Так, цей закон не є досконалим. Але до цих змін було так, що водій фури з гуманітарним вантажем просто каже (на митниці – ред.), куди і що везе. А ми у фонді потім дивуємось, що колись і якась фура (необлікована — ред.) приїхала. Нова система це унеможливлює”, – зазначила Курілець.

Її підтримав Свічинський, який зазначив, що через нові правила звітності стало більше, але великі благодійні фонди можуть із цим впоратись, на відміну від малих організацій.

“У нашій роботі стало безумовно більше документообігу та контролю. Великим фондам, звичайно, легше з великим штатом бухгалтерів і людей, які працюють на складах. Але це не так уже й складно, і митного брокера ми не потребуємо через ці звіти. А ось маленьким фондам це складно — через те, що вони все роблять самі”, – зазначив Свічинський.

Благодійний фонд "Razom for Ukfaine" є найбільшим американсько-українським фондом, який було засновано у Нью-Йорку в 2014 році.

Як повідомлялося, з 1 грудня 2023 року Державна митна служба ввела новий порядок митного оформлення гуманітарної допомоги.

Гуманітарна допомога Волонтери Благодійність

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *