Яна Степаненко, яка втратила ноги через атаку РФ, пробіжить Бостонський марафон на протезах

Яна Степаненко, яка втратила ноги через атаку РФ, пробіжить Бостонський марафон на протезах Фото 04.04.2024 21:26 Укрінформ Дванадцятирічна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по вокзалу у Краматорську, візьме участь у Бостонському марафоні, щоб зібрати кошти на біговий протез для ветерана Олександра Рясного, якому ампутували кінцівку.

Про це з відкритого тренування Яни Степаненко на стадіоні "Динамо" у Львові 4 квітня повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дівчина вже два місяці посилено готується до Бостонського марафону, займається чотири рази на тиждень: два дні в Національному реабілітаційному центрі «Незламні», а ще два – на стадіоні «Динамо».

Дванадцятирічна Яна Степаненко, яка втратила дві ноги через війну, пробіжить Бостонський марафон на протезах / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

«Коли я пробігла перший раз, мені було дуже страшно, але водночас була гордість, що хоч трішки, але пробігла. Я пережила дуже важкі моменти і зараз рада, що можу ходити і бігати. Відомий американський протезист Пітер Гарш подарував мені бігові протези і з того моменту я знову полюбила біг. За тиждень в мене буде перший марафон, але у мене класні реабілітологи та тренери, які займаються зі мною і заставляють працювати. Мене підтримує моя родина: моя мама, брат, племінниця, сестра. Перед Бостонським марафоном на п’ять кілометрів, я трішки хвилююся, але вірю, що в мене все вийде, і я хочу бути прикладом для інших людей та дітей», – зазначила Яна.

Торік восени Яна вже брала участь у львівському півмарафоні. Тоді вона тільки вчилася користуватися біговими протезами і разом з іншими пацієнтами Центру «Незламні», українськими воїнами, здолала символічну «Милю незламності» – довжиною всього у 70 метрів.

До участі в Бостонському марафоні Яну Степаненко запросила американська фундація One World Strong, що допомагає ветеранам і цивільним, які постраждали внаслідок терактів та військових дій.

Ще одна мета виступу Яни в Бостоні – благодійна. Це збір на спортивний протез для важкопораненого захисника, пацієнта центру «Незламні», який втратив кінцівку на війні. Олександр Рясний родом із Запоріжжя. Він служить з 2011-го, був в АТО, потім в ООС, захищав Україну й під час повномасштабної війни. Боронив рідний Запорізький напрям, коли торік у вересні поряд з ним розірвався снаряд. Втратив праву ногу. Нині опановує звичайний протез, планує повертатися на службу і мріє бігати.

Як повідомляв Укрінформ, родина Степаненків повернулася в Україну після року реабілітації та протезування в Сан-Дієго (США). Наталія та 12-річні двійнята Яна і Ярослав тепер житимуть у Львові та будуть проходити реабілітацію в Національному центрі «Незламні».

Зі Львова на лікування до США сім'я Степаненків вирушила наприкінці червня 2022 року. Наталія з 11-річними дітьми потрапили під ракетний обстріл вокзалу Краматорська. Жінка втратила одну кінцівку, її донька – обидві. Син, який єдиний уцілів, відтоді став їхньою опорою і підтримкою.

13 квітня росіяни керованою ракетою «Точка-У» вдарили по залізничному вокзалу Краматорська, де відбувалася евакуація мирних жителів. Внаслідок цього теракту загинули 57 людей, з них 38 – одразу на вокзалі, решта померли у лікарні. Серед загиблих – п'ятеро дітей. Поранені 114 мирних жителів.

Діти Марафон Протезування

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *