Чехія не підтримує тих, хто намагається уникнути призову в ЗСУ – міністр

Чехія не підтримує тих, хто намагається уникнути призову в ЗСУ – міністр 03.05.2024 13:40 Укрінформ Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавский заявив, що Чехія не підтримує тих, хто намагається уникнути призову в лави ЗСУ.

Про це пишуть Novinky, передає Укрінформ. 

«Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і приймає їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути встановленого законом обов’язку призову», – сказав Ліпавський.

При цьому можливості держав стосовно видворення цієї категорії громадян є обмеженими.

«Чеська держава не має для цього правових підстав. Вона не може позбавити когось тимчасового захисту лише тому, що вона так вирішила», – пояснила експертка з міжнародного права з юридичного факультету Карлового університету Вера Хонускова. Теоретичну можливість вона бачить у тому, що Україна надсилає повістку особі за кордоном, а та не виконує вимогу, й тоді Україна могла б притягнути до відповідальності такого громадянина та вимагати його екстрадиції за вчинення злочину.

Ще одним кроком може бути і нещодавнє рішення уряду України щодо обмеження у видачі паспортів.

«Кожен українець, який має у нас тимчасовий захист, зобов’язаний підтвердити себе дійсним документом, де він має тимчасовий захист. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф у розмірі до п’яти тисяч крон і адміністративне провадження з депортацією», – сказав речник Управління поліції для іноземців Йозеф Урбан. Проте термін дії паспорта – десять років, тому очікувати масового повернення українців на батьківщину в найближчому майбутньому не варто.

«У Чеській Республіці налічується 94 643 чоловіки віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні», – поінформувала Хана Мала з відділу преси Міністерства внутрішніх справ.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії для громадян України призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації. Глава МЗС Дмитро Кулеба вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном.

Закон про мобілізацію, ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України, набуде чинності з 18 травня.

Фото: MFA CZ

Чехія Мобілізація Призов Чоловіки Військовозобов'язані Ухилянти

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *