Україна без портів. Чим обернеться нова морська блокада від Путіна

море

Автор фото, Getty Images

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради вважає, що альтернативних шляхів може не вистачити, щоб вивезти весь обсяг продукції.

"Активно збираємо новий врожай, а в нас ще є перехідні залишки від попереднього, близько 9 млн тонн. Разом із новим врожаєм, який ми оцінюємо у близько 68 млн тонн, експортний потенціал буде десь на рівні 53 млн тонн", – подає він розрахунки.

Тому ставка на морські порти залишається, – у Чорному морі проробляються інші маршрути. Можливо, із залученням Румунії, розповідає Марчук.

Але шляхи не через море є реальними та ефективними. Це підтвердилося в останні місяці, коли проходження суден через Босфор у до українських портів фактично зупинилося.

За словами представника ВАР, найактуальнішим напрямком є річкові порти на Дунаї – до Румунії. Саме через них останніми місяцями транспортують до 2 млн тонн української продукції. Цілком реально збільшити ці обсяги ще на мільйон тонн.

Разом із залізницею та автошляхами щомісячний експорт може становити 4-4,5 млн тонн – що непогано, але недостатньо. Тому повноцінної альтернативи Чорному морю немає.

"З Одеси це один корабель відправити, а по Дунаю треба 6-7", – пояснює Марчук.

Варто очікувати, що альтернативні шляхи дадуть дорожчу логістику, а відтак менші прибутки виробникам. І це тоді, коли їм і без того нелегко.

Крім того, важливо, що альтернативні шляхи є ефективним "при їх правильному функціонуванні та діалозі з європейськими партнерами", дипломатично формулює Денис Марчук.

"Ми маємо експортувати, ми маємо заробляти. Бо весь той експорт, що іде зараз з України, це переважно аграрна продукція. Минулого року це принесло понад 20 млрд. Цього року є завдання, щоб було не менше", – каже представник ВАР.

Серйозність проблеми із сусідами на західних кордонах визнає і Олег Нів'євський. Він каже, що замість спровокованої Росією невизначеності на Чорному морі Україна отримала невизначеність через позицію Польщі.

Втім, сподівається Нів'євський, остаточне рішення Єврокомісії буде на користь України, і його можуть підтримати інші члени ЄС – Німеччина, Нідерланди, Іспанія, Італія, які, на відміну від п'яти українських сусідів охоче імпортують українську агропродукцію.

"Біда з Росією показала, що в ЄС є попит на нашу продукцію, додатковий, більше, ніж ми до цього експортували", – називає він несподіваний плюс. – Це як живе дружина з якимсь чоловіком, він її б'є, а вона його ніяк не кине, все сподівається, що він зміниться, і якість життя в неї погана. А тут раптом кидає вона його таки чи в Польщу їде через війну, – і якість життя покращилася".

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *