У ЄС затримали росіянина Яна Петровського. Україна його звинувачує в жорстоких катуваннях

Ян Петровський

Автор фото, НОВОРОССИЯ ТВ

Підпис до фото,

Ян Петровський у так званій "ЛНР" в 2015 році

У Фінляндії затримали російського військового командира Яна Петровського, якому приписують нацистські погляди та жорстокі тортури над українськими полоненими. Тепер його можуть видати Україні.

"На підставі запиту Офісу Генерального прокурора 23 серпня компетентними органами Фінляндії затримано громадянина Росії, якого розшукує СБУ за підозрою в участі у терористичній організації", – повідомила генпрокуратура України.

Інформацію про затримання "росіянина за запитом Києва" підтвердило посольство Росії у Фінляндії, пише російське державне агентство "РИА Новости".

Про це також повідомляв фінський телеканал MTV Uutis.

Телеграм-канал підрозділу "Русич" стверджує, що Петровського затримали ще 20 липня, але саме зараз його перевели у в'язницю, де він може очікувати екстрадиції до України.

Зараз готують документи, необхідні для екстрадиції, підтвердили в Офісі генпрокурора.

  • Руни, православ'я та георгіївські стрічки. Що відомо про неонацистів у російській армії
  • Німецька розвідка показала "російських неонацистів", які воюють в Україні. Хто вони

Хто такий Ян Петровський

Ян Петровський – позивний "Великий Славян" – один з лідерів диверсійно-штурмової розвідувальної групи (ДШРГ) "Русич", яка воює в складі російської армії.

Він воював у складі "Русича" на Донбасі в 2014-2016 роках. Він є в розшуку в українській базі МВС.

Українська генпрокуратура звинувачує його та його поплічників у вбивстві та катуваннях українських військових.

У 2016 році йому повідомили про підозру за фактом участі в терористичній організації.

війна

Автор фото, СКРІН ІЗ ВІДКРИТИХ ГРУП У TELEGRAM

Підпис до фото,

Ян Петровський (зліва) і Олексій Мільчаков, командир "Русича"

У 2016 році генпрокуратура писала про бійців "Русича" як про групу людей з "садистськими нахилами, що сповідують відверту неонацистську, фашистську ідеологію, основною метою яких було знищення українців на території Луганської і Донецької областей".

Того ж року Петровського вперше затримали в ЄС. Це сталося в Норвегії, де він періодично жив з 2004 року. Його перебування в Новергії тоді визнали загрозою національній безпеці та депортували.

З початком повномасштабного вторгнення Петровський продовжив воювати в Україні.

Проти угрупування та його керівників – Яна Петровського і Олексія Мільчакова – у вересні минулого року США вводили санкції за "особливу жорстокість", проявлену під час боїв на Харківщині після початку повномасштабного вторгнення.

У грудні ЄС також ввів санкції проти "Русича" – у зв'язку з можливою причетністю цієї групи до ПВК "Вагнер", які теж відомі своєю жорстокістю.

Як розповіли в Офісі генпрокурора в п'ятницю, в рамках співпраці з Європолом Україна отримала інформацію, що цього літа міграційна служба Фінляндія затримала Петровського в Гельсінках.

Розглядалася можливість депортувати його назад до Росії.

Щоб цього не допустити, 15 серпня українські прокурори направили Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт Петровського, а також надали всю необхідну інформацію, щоб такий арешт провели.

Розстріл і катування українських військових

Диверсійно-штурмова розвідувальна група "Русич" – один з найодіозніших підрозділів так званої "ЛНР" в 2014-2015 роках.

Найбільшим успіхом ДШРГ "Русич" вважається засідка 5 вересня 2014 року під Веселою Горою. Того дня мало розпочатися перемир'я, й бійці російської групи зайняли покинутий український блокпост, залишивши там жовто-синій прапор.

Під таким прикриттям "Русич" розстріляв колону батальйону "Айдар", яка поверталася на базу, а згодом ще й колону 80-ї бригади, якій, утім, вдалося прорватися.

війна

Автор фото, СКРІНИ ІЗ ВІДКРИТИХ ГРУП У VK.COM

Підпис до фото,

Петровський – любитель татуювань із скандинавською символікою, серед яких можна розрізнити "Зонненрад" ("сонячну свастику") та "Валькнут" ("вузол мертвих" у виглядів трьох переплетених трикутників)

Загалом тоді загинули понад 40 українських бійців.

Подія набула особливого резонансу після того, як лідери ДШРГ "Русич" Олексій Мільчаков та Ян Петровський виклали у мережу свої фото на тлі тіл "айдарівців", а також зображення відрізаного вуха.

Пізніше оглядачі помітили, що на щоці одного з поранених бійців "Айдару" Івана Ісика (він згодом помре від опіків у луганській лікарні) був вирізаний коловорот – язичницький знак сонця, один з тодішніх символів ДШРГ "Русич", який був у них на шевронах.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *