Що відбувається на кордоні Польщі й Білорусі

Polish troops behind barbed wire border fence

Автор фото, Getty Images

Польща відправляє на кордон з Білоруссю 10 тисяч своїх військовослужбовців на тлі прибуття найманців російської ПВК "Вагнер" в Білорусь.

Крім того, минулого тижня МЗС Польщі заявило, що два білоруські військові гелікоптери порушили повітряний простір країни. Після цього очільник міноборони країни наказав збільшити кількість військовослужбовців на кордоні з Білоруссю.

  • Прем'єр Польщі: 100 "вагнерівців" прямують до Сувальського коридору, є загроза провокації
  • "Ми з Путіним ні перед чим не зупинимося": Лукашенко про ядерну зброю та війну

Останні події на кордоні

1 серпня в міноборони Польщі заявили, що білоруські військові гелікоптери порушили повітряний простір Польщі.

За інформацією відомства, гелікоптери перетнули кордон у районі польського села Біловежа на дуже малій висоті, що ускладнило їх виявлення радіолокаційними системами.

У цей час білоруські збройні сили проводили навчання у прикордонній зоні.

У відповідь Мінськ заявив, що "порушення повітряного простору не було", а звинувачення назвав у стилі "одна бабця сказала".

Водночас жителі Біловежа розмістили у соцмережах фото гелікоптерів Мі-8 та Мі-24 з білоруськими розпізнавальними знаками, які, за їхніми словами, пролетіли над населеним пунктом.

Варшава також звинувачує Білорусь і Росію в організації нового напливу мігрантів до Євросоюзу, щоб дестабілізувати регіон.

Polish police officers and migrants face each other across barbed wire, 2021

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото,

Польські прикордонники протягом останніх двох років намагаються зупинити потік мігрантів, які в'їжджають з Білорусі

За даними прикордонної служби Польщі, цього року до Польщі з Білорусі намагалися потрапити 19 тисяч мігрантів, тоді як у 2022 році їх було 16 тисяч.

Лише минулого місяця кордон намагалися перетнути понад 4 тисячі мігрантів.

Чи готові "вагнерівці" зайти в Польщу

Після невдалого червневого заколоту в Росії частина найманців ПВК "Вагнер" переїхала до Білорусі, де, за словами Лукашенка, вони навчають білоруських солдатів.

Під час бесіди з президентом Путіним Лукашенко у жартівливому тоні заявив, що вагнерівці нібито "тиснуть" на нього, щоб піти на Варшаву та Жешув.

"Нас почали "напружувати" вагнерівці. Просяться на захід: "Дозвольте нам!". Я кажу: "Вам навіщо на захід туди?" – "Ну, сходимо на екскурсію до Варшави та Жешува".

  • "На екскурсію до Варшави" – Лукашенко розповів Путіну про плани вагнерівців

A Wagner mercenary training a Belarus soldier at a camp near the Polish border

Автор фото, Belarus Ministry of Defence

Підпис до фото,

"Вагнерівці" тренують білоруських військових біля кордону з Польщею

Це викликало чималий резонанс у Польщі.

Лідер польської керівної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що "вагнерівців" розмістили в Білорусі, аби створювати загрози для Польщі.

Пізніше польський прем'єр Матеуш Моравецький заявив, що найманці ПВК "Вагнер" рухаються у бік Сувальського коридору, який сполучає країну з державами Балтії, а також відокремлює територію Калінінградської області та Білорусі.

"Зараз ситуація стає ще небезпечнішою. У нас є інформація, що понад 100 найманців групи "Вагнера" рушили у бік Сувальського коридору біля Гродно в Білорусі", – сказав Моравецький.

За його словами, "це, безумовно, крок до подальшої гібридної атаки на польську територію".

Він зазначив, що найманці, ймовірно, замаскуються під білоруських прикордонників і допомагатимуть нелегальним мігрантам потрапити на польську територію, дестабілізувати Польщу. Вони також, ймовірно, намагатимуться проникнути на територію Польщі, видаючи себе за нелегальних мігрантів, а це створює додаткові ризики, додав Моравецький.

20 липня міністерство оборони Білорусі повідомило, що їхні військовослужбовці беруть участь у спільних тренуваннях з бійцями ПВК "Вагнер" на полігоні в Брестській області — лише за 30 км від білорусько-польського кордону.

"Як найманці вони можуть створювати заворушення на кордоні, в яких не можна безпосередньо звинувачувати ні Росію, ні Білорусь", – прокоментувала ситуацію Барбара Йоксон, викладачка міжнародних відносин в Університеті Ланкастера.

  • "Вагнер" намагається скористатися з перевороту в Нігері. До чого це може призвести?

Чому цей прикордонний район такий важливий?

Сухопутний кордон між Польщею та Литвою проходить через Сувальський перешийок.

Ця 95-кілометрова смуга землі також є сполучною ланкою між Білоруссю й укріпленим російським ексклавом Калінінградською областю.

Багато військових аналітиків розглядають Сувальський коридор як можливу гарячу точку в разі потенційного конфлікту Росії з НАТО.

Є побоювання: якщо Росія разом з Білоруссю заблокують Сувальський коридор, вони можуть відрізати країни Балтії – Литву, Латвію та Естонію – від їхніх союзників по НАТО в Європі.

"Це дуже вузьке місце, – каже Барбара Йоксон. – Росія і Білорусь разом можуть легко заблокувати відправку сил НАТО для захисту країн Балтії".

Деякі військові аналітики вважають, що нинішні дії РФ і Білорусі вказують на те, що Росія планує напасти на балтійські країни.

Однак професор Малкольм Чалмерс з Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень вважає, що це лише пробні кроки: "Почасти цими навчаннями Росія і Білорусь промацує ґрунт, щоб подивитись, як НАТО може відреагувати чи не відреагувати на вторгнення на їхню територію".

В останні роки Росія й Білорусь підписали низку військових угод. Білорусь створила російським військовим майданчик для вторгнення в Україну і дозволяє Москві розміщувати тактичні ядерні ракети на своїй території.

  • Ядерна зброя у "білоруського божевільного диктатора". Чому Захід мовчить

Анаїс Марін з британського аналітичного центру Chatham House каже, що усі ці дії були, ймовірно, ідеєю Росії, "щоб Білорусь залишилась супротивником Польщі й НАТО та твердим партнером Москви".

Що робить Польща у відповідь на напругу на кордоні?

Міністерство оборони Польщі заявляє, що додатково перекине військовослужбовців до кордону з Білоруссю для підтримки прикордонної служби.

"Це буде близько 10 тисяч солдатів. З них 4000 безпосередньо підтримуватимуть прикордонну службу, а 6000 будуть в резерві. Ми переміщуємо армію ближче до кордону з Білоруссю, щоб відлякати агресора, щоб він не посмів напасти на нас", – заявив у четвер міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

У липні Польща направила до кордону додатково 1000 військовослужбовців для захисту від можливих вторгнень бойовиків ПВК "Вагнер".

Однак деякі політологи припускають, що польські політики можуть перебільшувати загрози з боку "Вагнера" та Білорусі, а на тлі прийдешніх виборів хочуть показати, що вони жорстко ставляться до питань безпеки.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *