Керівник “Вагнера” Євген Пригожин міг загинути в авіакатастрофі в Росії

Евгений Пригожин

Автор фото, Reuters

В авіакатастрофі в Росії міг загинути керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, а з ним ще дев'ятеро людей на борту.

Десять людей загинули під час аварії приватного літака у Тверській області, повідомили в МНС Росії. У Росавіації заявили, що серед пасажирів значиться прізвище та ім'я Євгена Пригожина.

Проте відомо, що у керівника найманців було багато двійників, які спеціально змінили прізвище, ім'я та по батькові на таке, що й у Пригожина.

При цьому близький до Пригожина телеграм-канал Grey Zone повідомив, що той загинув. Проте офіційного підтвердження цього немає.

Як уточнили в МНС, бізнес-джет, що розбився, прямував з Москви до Петербурга. Рятувальники проводять роботи на місці аварії.

У Росавіації підтвердили, що літак, що розбився, — це бізнес-джет Embraer. За даними відомства, серед пасажирів значиться прізвище та ім'я Євгена Пригожина.

Спочатку про авіакатастрофу у Тверській області повідомили телеграм-канали. Baza та Mash, зокрема, писали, що це бізнес-джет Embraer.

Телеведуча Ксенія Собчак написала у своєму телеграм-каналі, що літак, що розбився, імовірно належав засновнику ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину.

падіння літака

Автор фото, Reuters/Осторожно новости

Євген Пригожин справді володіє літаком Embraer Legacy 600. Бортовий номер літака Пригожина – RA-02795.

Російські телеграм-канали також публікують неперевірені відео та інформацію, що літак нібито не просто розбився, а був збитий. Також обговорюється версія вибуху на борту.

З'являється інформація, що на борту були інші лідери та засновники ПВК "Вагнера". Телеграм-канал "ВЧК-ОГПУ" стверджує, що там був командир ПВК "Вагнер" Дмитро Уткін, права рука Пригожина. Позивний Уткіна "Вагнер" свого часу став назвою для ПВК.

За повідомленнями російських ЗМІ, очевидці чули два сильні вибухи, після чого літак почав розпадатися на частини, які впали недалеко від занедбаної ферми в селі Куженкіно, що за 50 кілометрів від резиденції російського президента Володимира Путіна на Валдаї.

Хто такий Пригожин?

Пригожин

Автор фото, Getty Images

Бізнесмен, ресторатор, медіамагнат, власник приватної військової компанії. Людина, яка влаштувала військовий заколот, за добу майже дійшла до Москви, а тоді отримала публічне помилування з рук Володимира Путіна, який ще напередодні називав його зрадником і вимагав його "нейтралізувати". І все це – про Євгена Пригожина.

  • Життєвий марш Пригожина: хто він, організатор військового заколоту і колишній друг Путіна
  • Заколот Пригожина: навіщо, як діяв Путін і що тепер буде? Відповіді на головні запитання

У юності Пригожин був двічі судимий – отримав умовний строк за крадіжку і 13 років позбавлення волі за пограбування, шахрайство і розбій. Він відбув у колонії частину строку і вийшов на волю після помилування. Пізніше Євген Пригожин стверджував, що усі судимості були зняті.

"Кухар" Путіна

Путін і Пригожин

Автор фото, AFP

У "лихі 90-ті" Пригожин почав розвивати бізнес у сфері ресторанів швидкого харчування та супермаркетів, але згодом зайняв нішу елітного ресторанного бізнесу.

У його ресторані на теплоході "New Island" наприкінці 90-х років вищі посадові особи Росії, у тому числі Володимир Путін, зустрічалися з іноземними гостями.

Коли Путін став президентом, кар'єра Пригожина пішла вгору. Його компанія "Конкорд Кейтеринг" у "нульових" стала головним організатором харчування російських високопосадовців, завдяки чому Євгена Пригожина і почали називати у ЗМІ "кухарем Путіна".

Керівник ПВК "Вагнер"

вагнер-центр

Автор фото, AFP

Підпис до фото,

ПВК "Вагнер" стало в Росії справжнім брендом

Тривалий час однозначної інформації про те, що засновником ПВК "Вагнер", яка існує понад 10 років, є саме Євген Пригожин, не було.

Лише у вересні минулого року він розповів, що створив цю компанію, хоча раніше навіть судився з тими ЗМІ, які поширювали таку інформацію.

У розслідуванні низки іноземних ЗМІ, у тому числі ВВС, ішлося про те, що назва "Вагнер" закріпилася за ПВК, бо це був позивний Дмитра Уткіна, одного з керівників компанії та колишнього російського військового.

Однак мало хто вірив, що саме Уткін-"Вагнер" – головна особа у ПВК. За нею мав стояти хтось впливовіший і головне – наближений до влади. На той час Пригожин вже мав таку репутацію.

ЗМІ писали, що ідея появи приватної військової компанії належала міноборони РФ, яке ставило за мету отримати фінансовий зиск від її діяльності за межами Росії.

Ця мета була реалізована – у 2022 році присутність ПВК "Вагнер" була зафіксована у щонайменше у 20 країнах. Окрім Сирії вона засвітилася також в країнах Африки та Латинської Америки.

Вже після заколоту, очолюваного Пригожиним, Володимир Путін зізнався, що "Вагнер" утримували з російського бюджету. І лише за останній рік війни з Україною на потреби ПВК виділили понад 1 млрд доларів.

"Вагнер" і Україна

вагнер

Автор фото, AFP

У 2014 році вагнерівці почали з'являтися на сході України. До складу приватної армії тоді входили звільнені у запас досвідчені військові, спецпризначенці, які, як вважалося, діють під дахом ГРУ міноборони РФ.

У той же період стали відбуватися вбивства ватажків самопроголошених "ДНР-ЛНР", які могли бути неугодними керівництву Росії.

З того часу є багато свідчень про причетність ПВК "Вагнер" до найжорстокіших епізодів війни в Україні.

Зокрема, у жовтні 2017 року СБУ заявляла, що компанія причетна до збиття українського військово-транспортного літака Іл-76, коли загинуло 49 людей. Також спецслужби мали інформацію про участь вагнерівців у штурмі Луганського аеропорту і в боях за Дебальцеве.

Минулого року, як писала британська газета "The Times", від 2 до 4 тис. "вагнерівців" на початку війни увійшли в Україну через Білорусь. 400 з них начебто направили до Києва, щоб вбити понад 20 українських високопосадовців, включно з Володимиром Зеленським.

А німецький журнал Spiegel стверджував, що у Бучі спільно з кадировцями орудували і найманці "Вагнера".

У липні 2022 року, коли росіяни практично захопили усю Луганську область, Володимир Путін нагородив Пригожина зіркою "Героя Росії".

У травні 2023 року Пригожин заявляв, що лише завдяки його бійцям Росія здобула важливу перемогу у Бахмуті.

Саме тоді його почали називати "м'ясником", бо керівники "Вагнера" кидали на штурми, як "гарматне м'ясо", тисячі мобілізованих із в'язниць та окупованих Криму й Донбасу.

Неодноразово найманці "Вагнера" зізнавалися у вбивстві дітей і цивільних в Україні.

Вони ж відомі актами показової жорстокості. До прикладу, вони зняли на відео "покарання" свого колишнього бійця Євгена Нужина, який здався в український полон і потім дав критичне щодо російської політики інтерв'ю. Його на камеру забили до смерті кувалдою.

Дивний заколот, дивне "помилування"

Вагнерівські колони, що йшли маршем на Москву, зупинилися на півдорозі

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото,

Вагнерівські колони, що йшли маршем на Москву, зупинилися на півдорозі. І заколот завершився

З певного моменту війни в Україні Євген Пригожин почав відкрито критикувати курс Кремля, кинувши тінь свідомо або ж мимоволі на самого Путіна.

Зокрема, Пригожин звинуватив міноборони РФ, що воно зумисно обманювало росіян і президента начебто Україна з НАТО планують напасти на Росію, і цим спонукало Кремль до повномасштабного вторгнення.

А 23 червня, тобто рівно два місяці тому, заявив, що за наказом російського військового керівництва по його бійцях завдали удару підрозділи ВС РФ. Після чого очолив так званий "марш справедливості".

Його вояки менш ніж за добу взяли під контроль Ростов-на-Дону і практично дійшли до Москви, збивши по дорозі шість російських вертольотів та літак.

Потім після закулісних перемовин, у яких несподіваним посередником виявився Олександр Лукашенко, Пригожин несподівано розвернув колону заколотників.

Він фактично отримав публічне помилування з рук самого Путіна, який лише за кілька годин до того називав його заколотником та зрадником.

Через два дні після "маршу" Пригожин запевнив, що у нього не було намірів змінювати владу, а лише продемонструвати свій протест проти дій міністерства оборони.

Відповідно до домовленостей, він зі своїми бійцями вирушив до Білорусі, залишивши після своєї акції більше питань ніж відповідей.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *