“Я і не мав охороняти Пригожина”. Що розповів Лукашенко про майбутнє “Вагнера” в Білорусі

вагнер

Автор фото, Getty Images

Не менше 3 тисяч найманців ПВК "Вагнер" залишаються в Білорусі після загибелі Євгена Пригожина. Олександр Лукашенко заявв, що вони залишаться в країні і далі. Однією з цілей їхнього перебування може бути збереження напруження на кордоні з Польщею та Литвою.

За офіційною версією подій, 24 червня Пригожин зупинив свій похід на Москву після розмови з Лукашенком та домовленості про те, що за участь в бунті нікого не покарають, а бійці ПВК "Вагнер" перебазуються в Білорусь.

Коментуючи загибель Пригожина, в п'ятницю Лукашенко заявив, що не повинен був забезпечувати безпеки Євгена Пригожина, який після бунту перекинув своїх бійців до нього в країну.

  • Кривавий слід. Яку спадщину в Україні залишили Пригожин і ПВК "Вагнер"
  • Путін і Пригожин. Як їхні стосунки показували суть російської влади
  • "Ренгав" проти "Вагнер". Як Польща бореться з російськими найманцями на кордоні з Білоруссю

"Якщо прямо відповідати на це питання: я і не повинен забезпечувати безпеку Пригожина. Це по-перше. По-друге, ніколи в такому ключі розмова і не йшла".

В п'ятницю Лукашенко пообіцяв, що попри все вагнерівці залишаться в Білорусі. "Вагнер" жив, "Вагнер" живе і "Вагнер" буде жити в Білорусі, як би декому цього не хотілося", – заявив він.

Точну кількість бійців "Вагнера", яка переїхала до Білорусі після бунту Пригожина, офіційно не називали, але близький до ПВК телеграм-канал Grey Zone стверджував, що в Білорусі опинилося близько 7 тисяч найманців.

Білоруська влада виділила для їхнього наметового містечка закинуту військову частину в Мінській області неподалік від неселеного пункту Осиповичі. Журналісти "Радіо Свобода", проаналізувавши супутникові знімки, прийшли до висновку, що територія цього наметового містечка скоротилася з початку серпня.

Це могло статися через передислокацію бійців у табори в Росію чи їх відправлення в Африку.

Зараз у таборі може перебувати близько 3 тисяч найманців – "Радіо Свобода" нарахувало на супутниковому знімку під Осиповичами 174 намети, в кожному з яких можна вміститися 20 людей.

Ніяких серйозних завдань в Білорусі в ПВК "Вагнер" протягом літа 2023 не було. Бійці проводили спільні навчання з білоруськими військовими та МВС. Сторони і не приховували, що Білорусь для вагнерівців – це перевалочна база для відряджень в Африку чи повернення в Росію.

Під чиїм командуванням вони перебувають тепер і в чому полягатиме їхня подальша місія після загибелі Євгена Пригожина і командира Дмитра Уткіна – невідомо.

Про якісь конфілкти російських найманців і місцевого населення також не повідомлялося. Один із командирів "Вагнера" Андрій Медведєв, що втік в Норвегію, у розмові з виданням "Зеркало" розповідав, що в Білорусі серед бійців немає колишніх засуджених, завербованих туди з колоній.

"Білорусам немає чого боятися "вагнерів", які там стоять, – вони не чіпатимуть простих людей. До того ж зеків зараз там просто немає – їх розпустили по польових таборах в Росії. Тих, що залишилися, тримають в шорах", – казав Медведєв.

Офіцер армії Білорусі (він не називав свого імені) заявив виданню "Наша Нива", що табір під Осимповичами охороняє білоруський спецназ і бійці Сил спецоперацій в Білорусі.

"Зеркало" і телеканал "Белсат" опитували експертів і провели власний аналіз ситуації після загибелі Євгена Пригожина. Вони прийшли до наступних висновків.

Деяка, скоріше за все, незначна кількість бійців залишиться в Білорусі і далі – просто щоб зберігати базу. Крім того, російську і білоруську владу повністю влаштовує ситуація, за якої влада сусідніх Польщі та Литви розглядають ПВК як загрозу для себе. Після загибелі Пригожина політики в обох країнах заявили, що ця загроза зберігається.

вагнер

Автор фото, Getty Images

Не виключено, що деякі вагнерівці приймуть білоруське громадянство і підуть в силові структури. Такий досвід в Мінська є: ще в 2014 року в місцевий ОМОН брали "беркутівців", які втікали з України.

Крім того, Лукашенко навіть хотів, "відштовхуючись від них (найманців ПВК), активніше створювати контрактну армію".

Головний контингент "Вагнера", вважають білоруські видання, Росія залучить до операцій в Африці, а також, можливо, в Україні. Тільки тепер найманці підписуватимуть контракти з російським міноборони та іншими силовими відомствами.

Така ж інформація є в телеграм-канала Grey Zone: нібито найманцям уже пропонують контракти з такими собі спецпідрозділами міноборони РФ для відправлення в країни Африки (анонімні автори телеграм-канала сумніваються, що підрозділи будуть настільки ж ефективні, як ПВК).

Аналітики також впевнені, що Олександр Лукашенко попросить (чи вже попросив), щоб діяльність "Вагнера" в Білорусі фінансувала Росія – у Мінська на це грошей немає.

Як сказав Лукашенко, "Вагнер" жив, живе і житиме в Білорусі".

При цьому він додав: "Протягом декількох днів усі будуть тут, до 10 тисяч людей. Зараз немає необхідності їх тут тримати. Тому нікуди вони не біжать. Стільки, скільки нам потрібно і цьому підрозділу, вони будуть в нас жити і працювати".

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *