Ердоган після перемовин із Зеленським: Україна заслуговує на членство в НАТО

Зеленський

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото,

Зеленський під час зустріч з Ердоганом в ніч з 7 на 8 липня

Президент Туреччини Реджеп Ердоган під час спільної пресконференції з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслужила право бути членом НАТО.

"Україна заслуговує членства в НАТО. І я хочу в вашій присутності ще раз підкреслити один момент: від настання справедливого миру ніхто не програє", – сказав турецький президент.

Ердоган також сказав, що Туреччина допомагатиме Україні "стати на ноги".

  • У НАТО лишився рік, щоб визначитися з Україною – Times
  • Злив документів Пентагону: в Україні діють спецсили НАТО

"Від анексії на суперечність міжнародному праву Криму до сьогоднішнього дня ми заявляємо на всіх платформах про нашу підтримку територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України", – наголосив Ердоган.

Пресконференція двох президентів прийшла в Стамбулі в ніч з п'ятниці на суботу після перемовин. Раніше на цьому тижні Зеленський відвідав Болгарію, Чехію і Словаччину, а на наступному тижні його чекають на саміті НАТО у Вільнюсі.

Там український президент очікує отримати конкретні сигнали щодо майбутнього України в НАТО.

Підтримуючи Україну в її сподіваннях отримати членство в НАТО, Туреччина водночас зволікає з остаточним схваленням вступу Швеції до альянсу. Стокгольм, вважає Ердоган, не ефективно розправляється з курдськими бойовиками та іншими групами, які Анкара вважає загрозами для своєї безпеки

Після заяви Ердогана свою позицію щодо членства України в НАТО висловив і президент США Джо Байден.

За його словами, приєднання України до альянсу можна обговорити тільки після закінчення війни.

"Україна не готова до членства в НАТО зараз, у розпал війни. Серед членів альянсу немає одностайності щодо прийняття України в НАТО зараз", – сказав Байден в інтерв'ю CNN.

"Але Україні потрібно запропонувати раціональний шлях кваліфікації для вступу в НАТО. А поки Україна не в НАТО, США надасть їй такі гарантії безпеки, як Ізраїлю", – додав він.

Наступного тижня в Литві відбудеться саміт НАТО, на який має приїхати Зеленський. Про це наприкінці тижня офіційно оголосив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

Зеленський і Ердоган

Автор фото, Офіс президента

Підпис до фото,

Зеленський прибув на перемовини до президента Туреччини пізно ввечері – перед тим він відвідав Болгарію, Чехію і Словаччину, а наступного тижня його чекають на саміті НАТО в Литві

На початку червня Зеленський заявляв, що не бачить сенсу брати участь в саміті, якщо за його підсумками Україна не отримає конкретних сигналів про те, коли вона може приєднатися до Альянсу.

"Ми розуміємо, що не будемо в НАТО чи будь-якому потужному безпековому союзі упродовж цієї війни (поки триває ця війна – Ред.). Але скажіть, скільки життів коштує одна фраза на вільнюському саміті: Україна буде в НАТО після цієї війни", після того, як буде безпечно?" – запитав Зеленський.

  • Україна розгортає виробництво танкових снарядів у країнах НАТО. Чому це важливо

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *