Атака дронів на базу флоту РФ: в СБУ кажуть про пробоїну в кораблі

Вибух в Новоросійську

Автор фото, BAZA

Підпис до фото,

Жителі Новоросійська повідомляють про стрілянину та звуки вибухів

У Краснодарському краї Росії вночі 4 серпня пролунали вибухи, міноборони РФ заявило про атаку двома морськими дронами, які намагалися вдарити по військово-морській базі в Новоросійську.

У порту Новоросійська встановили тимчасову заборону на рух суден.

Джерела ВВС Україна в СБУ заявили, що це вони разом з ВМС (військово-морські сили) стоять за операцією, і що в її результаті був серйозно пошкоджений один корабель.

Що відбулось?

За даними російських пабліків, вибухи на воді та стрілянина лунали з боку Чорного моря в районі Місхако.

  • Торги за закрите небо. Чи можуть цивільні літаки полетіти в Україну під час війни

Перші повідомлення з'явилися приблизно о першій ночі. Жителі Новоросійська помітили "яскравий спалах над морем та вибухи" біля терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) – великої міжнародної нафтопровідної системи, яку збудували для доставки нафти з Казахстану на термінали в Чорному морі поблизу порту Новоросійськ.

Телеграм-канал "Кримский ветер" повідомляє, що пошкоджено так званий "нафтовий маяк" КТК – виносний пристрій для прийому нафти.

Проте пресслужба компанії запевнила, що термінал не пошкоджений і продовжує вантажити нафту на пришвартовані танкери.

Міністерство оборони Росії офіційно підтвердило інформацію про атаку морських дронів на Новоросійськ.

Як передають російські агентства, у відомстві заявили, що російську військово-морську базу спробували атакувати два українські безекіпажні катери.

"Під час відбиття атаки безекіпажні катери були візуально виявлені і знищені вогнем зі штатного озброєння російських кораблів, які здійснюють охорону зовнішнього рейду військово-морської бази", – повідомили у міністерстві.

Мер Новоросійська Андрій Кравченко написав у своєму телеграмі, що військові підрозділи "ефективно відпрацювали" із захисту міста.

Губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв заявив у телеграмі, що постраждалих та руйнувань під час атаки двох морських безпілотників на Новоросійськ немає.

Що кажуть в СБУ

Тим часом, джерела ВВС Україна в Службі безпеки України заявили, що спецслужба разом з ВМС провела спецоперацію в бухті Новоросійська, унаслідок якої пошкодили великий десантний корабель РФ "Оленегорский горняк".

На наданому ВВС Україна відео видно, як надводний дрон СБУ, насичений 450 кілограмами тротилу, атакує корабель, де перебуває близько 100 осіб екіпажу.

Скриншот відео СБУ

Автор фото, Скриншот відео СБУ

Унаслідок атаки корабель отримав "серйозну пробоїну" і наразі не може виконувати свої бойові завдання, кажуть співрозмовники в СБУ.

Як вказують аналітики, зокрема Андрій Клименко, російський корабель має суттєвий крен.

Новоросійськ – головний російський порт на Чорному морі та військово-морська база. Він розташований приблизно за сто кілометрів по прямій від Керченської протоки та Кримського мосту, по якому Україна вже завдавала удару морськими безпілотниками.

Вибухи в Криму

4 серпня вибухи також пролунали в тимчасово окупованому Криму. У мережі повідомили про "приліт" по нафтобазі у Феодосії, проте в окупаційній адміністрації півострова стверджують, що всі повітряні цілі були збиті.

Міністерство оборони Росії стверджує, що над Кримом збили 13 українських безпілотників.

У заяві відомства, яку цитують російські агенції, вказано, що десять безпілотників збили, а три — "придушили" засобами радіоелектронної боротьби.

Постраждалих та руйнувань, як стверджує міністерство, немає.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *