Атака безпілотників на Москву і вибухи у Криму: що відомо

Удар безпілотників по Москві

Автор фото, Reuters

Підпис до фото,

Постраждала будівля бізнес-центру на проспекті Лихачова у Москві

Влада Москви повідомила про атаку безпілотників.

Мер Москви Сергій Собянін написав у своєму телеграмі, що вранці в понеділок місто зазнало атаки безпілотних літальних апаратів. Міноборони Росії заявило, що Україна спробувала атакувати російську столицю двома дронами. За даними агентств, один з них впав неподалік будівлі російського оборонного відомства.

"Сьогодні близько четвертої години ранку зафіксовано удари безпілотників по двох нежитлових будівлях. Серйозних руйнувань та постраждалих немає", – написав Собянін.

Телеграм-канали також публікують відео, на яких видно дим над багатоповерхівками в Москві, а також літальний апарат, який з гучним шумом летить над містом.

Міністерство оборони Росії заявило, що Україна спробувала здійснити удар "по об'єктах на території Москви" за допомогою двох безпілотних літальних апаратів.

Удар безпілотників по Москві

Автор фото, Reuters

Підпис до фото,

У кількох сусідніх будинках вибиті вікна

"Засобами радіоелектронної боротьби два українські БПЛА були придушені й зазнали аварії", — стверджує міноборони РФ. За його даними, постраждалих внаслідок удару немає.

Українські військові атаку безпілотників не коментували.

Російське інформаційне агентство ТАСС передає з посиланням на екстрені служби, що один з безпілотників влучив у будівлю бізнес-центру на проспекті Лихачова в Москві. "Пролунав вибух. За попередньою інформацією, постраждалих немає", — сказав співрозмовник агентства.

Раніше ТАСС також повідомляло про пвдіння уламків ще одного безпілотника на Комсомольському проспекті, 17. Ця точка розташована в центрі Москви, неподалік будівлі Міністерства оборони Росії, парку ім. Горького та набережної Москви-ріки.

На місці падіння двох БПЛА у Москві, на Комсомольському проспекті та проспекті Лихачова, перекрито рух автотранспорту.

Москва

Автор фото, Reuters

Як пише Інтерфакс, біля місця падіння дронів "в навколишніх будинках вибите скло й частково пошкоджена покрівля".

Які об'єкти міноборони РФ розташовані поряд із місцем, де впав дрон

Західні експерти публікують перші оцінки атаки дронів на Москву, в якій російська влада звинувачує українських військових. На думку фахівців, один з безпілотників впав біля комплексу Міністерства оборони РФ і, можливо, трохи пошкодив одну з його будівель.

Старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, що базується в США, Роб Лі пише у своєму твіттері, що адреса Комсомольський проспект, 17, де за даними російської влади знайшли уламки дрона, розташована "менш ніж за 200 метрів від НЦУО" (Національного центру управління обороною міноборони РФ).

Москва

Автор фото, AFP

При цьому відомий журналіст-розслідувач Христо Грозев зазначає, що адреса на Комсомольському проспекті розташована "просто навпроти центрального офісу кібервійськ ГРУ, де базується [хакерська група] FancyBear".

За словами Грозева, там "також розташований Військовий університет Міноборони та кілька цілком секретних об'єктів ГРУ, включно з керівництвом їхньої програми нелегалів [тобто відправки за кордон агентів, яких намагаються видати за місцевих жителів]". "Якщо Україна влучила у цей комплекс будівель, символічна шкода для Міноборони та ГРУ буде дуже суттєвою", — вважає Грозев.

За його словами, судячи з фото, комплексу ГРУ/Міноборони завдано щонайменше мінімальних ушкоджень, оскільки там, схоже, вибите скло.

Україна зазвичай заперечує причетність до ударів по російській території, однак її офіційні особи в таких випадках часто заявляють, що "з цікавістю спостерігають за тим, що відбувається".

Попередні удари безпілотників по Москві

4 липня російська влада повідомляла про збиття чотирьох українських безпілотників на підльоті до Москви. Через це на якийсь час припинив роботу аеропорт "Внуково".

Остання велика атака дронів на Москву була 30 травня: тоді безпілотники врізалися в три багатоквартирні будинки на південному заході міста. Міноборони Росії стверджує, що в атаці брали участь вісім БПЛА, п'ять з них вдалося збити. Тоді повідомлення про атаку надійшли на тлі масованих обстрілів Києва.

  • Кремль заявив, що Україна спробувала вдарити дронами по резиденції Путіна
  • Атака на Кремль. Чому Зеленський може бути не в курсі всіх операцій своїх спецслужб?

До Москви дрони долітали й раніше — вони атакували Кремль на початку травня.

У Криму знову вибухи

Тим часом очільник анексованого Криму Сергій Аксьонов заявив про влучання в склад боєприпасів у Джанкойському районі, він стверджує, що над Кримом збили 11 безпілотників.

Місцева влада евакуює населення довколишніх сіл у радіусі 5 кілометрів від місця вибуху. За попередніми даними, постраждалих унаслідок вибуху немає.

Сергій Аксьонов також повідомив про припинення руху залізницею в Джанкойському районі та автомобільною трасою Джанкой-Сімферополь. Між сьомою та восьмою ранку перекривали також рух Кримським мостом.

Це вже друге влучення дрона у військовий склад в анексованому Криму за два дні. У суботу Аксьонов повідомляв, що внаслідок атаки безпілотника на Червоногвардійський район сталася детонація на складі боєприпасів.

Удар по портовій інфраструктурі Дунаю

Вночі 24 липня росіяни знову вдарили по Одещині.

Силам ППО вдалося збити три "Шахеди", які атакували портову інфраструктуру Дунаю, проте є влучання, повідомляє Оперативне командування "Південь".

Внаслідок влучання зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для зберігання різних вантажів. В одному з виробничих приміщень сталася пожежа, яку рятувальники оперативно ліквідували.

Речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров повідомив про щонайменше чотирьох постраждалих працівників порту.

Згодом очільник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер заявив, що постраждалих від атаки вже шестеро.

До лікарні госпіталізували чотирьох поранених, один з яких – у стані середньої тяжкості. Лікарям вдалося стабілізувати пацієнта. Інші троє – з легкими осколковими пораненнями та забоями тіла.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *