Звертатися по допомогу – не слабкість і не соромно, а відповідально

Звертатися по допомогу – не слабкість і не соромно, а відповідально 10.09.2024 10:44 Укрінформ 10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам. Укрінформ ще раз наголошує на важливості цієї проблеми

Запобігання самогубствам – пріоритет громадської охорони здоров’я кожної держави, тому що кожен такий випадок – це трагедія, яка глибоко торкається не лише окремої людини, а її родини, близьких та всієї спільноти. Щорічно Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про понад 700 000 смертей у світі через суїцид, але наголошує: самогубству можна запобігти! 

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України пояснюють, що спільною ознакою людей, схильних до самогубства, є складнощі в налагоджені близьких стосунків, почуття самотності, провини, занижена самооцінка, екзистенційні та духовні кризи. У когось такі думки з’являються на фоні психічних розладів чи депресії, а у когось – хто досі не стикався з ментальними проблемами – після потужного стресу чи в стані психічного та фізичного виснаження.

Тому для попередження самогубства дуже важливо вчасно розпізнати людину з групи ризику та зрозуміти, які саме фактори та обставини штовхають її до самознищення. І тут величезна роль як найближчого оточення, яке може побачити перші прояви, так і фахівців, які готові надати консультацію та підтримку у складний момент.

В Україні працює декілька гарячих ліній, куди можна звернутися анонімно і конфіденційно: національна цілодобова «гаряча лінія» з попередження суїцидів та психологічної підтримки Lifeline Ukraine за номером 7333, Всеукраїнський телефон довіри за номером 0–800–501–701, а також  «Телефон довіри» Центру медико-психологічної допомоги та профілактики кризових станів за номерами телефонів 044 456 17 02 та 044 456 17 25. Крім того, діє Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?».

СУЇЦИДАЛЬНА КРИЗА Є КРАЙНЬОЮ ТОЧКОЮ, ЯКЩО ВІКОВІ І ТРАВМАТИЧНІ КРИЗИ НЕ БУЛИ ВИРІШЕНІ

Анастасія Глазкова, клінічна психологиня, координаторка «гарячої лінії» Lifeline Ukraine.

Як пояснює клінічна психологиня, координаторка «гарячої лінії» Lifeline Ukraine Анастасія Глазкова, яка вже протягом чотирьох років приймає кризові запити різної складності і надає консультації щодо підтримки психічного здоров'я і попередження суїциду, існує вікова криза (наприклад у підлітковому віці), травматична або екзистенційна криза більш старшого віку. Суїцидальна криза часто є крайньою точкою, якщо вікові, екзистенційні і травматичні кризи не були вирішені. 

Разом з тим, підлітковий вік – це період, коли може бути багато спроб до вчинення самогубства, але вони рідше стають завершеними. У більш старшому віці – спроб менше, але більше завершених. 

До того ж, важливий проміжок часу в динаміці – від початку думок і самою спробою. Оскільки буває, що людина від думок так ніколи і не перейде до спроби, буває – що від думок до спроби проходить місяць-два, або це триває роками. А трапляється імпульсивний момент – від думок до спроби одна година. 

«Якщо у людини в будь-якому віці багато внутрішніх конфліктів і вона не знаходить підтримки навколо себе, то звісно може бути і суїцидальна криза. Однак, якщо підтримка і ресурси є, то всі кризи минають», – каже  Анастасія.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *