Зеленський подякував усім державам, які визнали Голодомор злочином проти України

Зеленський подякував усім державам, які визнали Голодомор злочином проти України 25.11.2023 10:32 Укрінформ Українська держава вдячна всім країнам, які офіційно визнали Голодомор злочином проти неї і проти людей.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у зверненні з нагоди відзначення Дня пам'яті жертв голодоморів, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми дякуємо всім державам, які обрали справедливість і визнали її. Визнали офіційно. Визнали Голодомор злочином проти людей, проти історії, проти України. Свідомим злочином. Рівно 30 років тому першими це зробили Естонія та Австралія. Згодом – Канада, Угорщина й Ватикан. Литва, Грузія і Польща. Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія і Мексика. Португалія та Сполучені Штати Америки", – заявив він.

Відео: ОП

Зеленський зазначив, що коли почалася повномасштабна війна, всім, хто доти сумнівався, все стало очевидним – усі побачили буквально, у прямому ефірі, на що здатна сучасна РФ, яка називає себе спадкоємницею СРСР, якій подобається бути спадкоємницею найстрашніших злочинів і вбивств тієї епохи, спроб знищити народи.

"І за ці два роки повномасштабної війни майже стільки ж держав, як від початку нашої незалежності, тепер визнали Голодомор геноцидом. Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція, Чехія, Молдова, Румунія, Болгарія, Бразилія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Ірландія, Ісландія, Словенія, Словаччина, Хорватія, Європейський Союз і Парламентська асамблея Ради Європи", – сказав він.

Глава української держави розповів, що справедливість шириться світом і що світ має знати про це, визнати це і не забувати про це.

"Світла пам’ять усім нашим людям, які загинули в 1921, 22-му і 23-му роках. У 1946-му і 1947-му. І в найстрашніші – 32-й і 33-й роки – роки Голодомору-геноциду. Нехай тепло від мільйонів свічок пам’яті зігріє мільйони їхніх душ. Вічна памʼять їм усім", – зазначив він.

Як повідомлялося, у суботу, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Фото: ОП

Геноцид Голодомор Зеленський

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *