Завербував коригувальника по Яворівському полігону: екслідеру «Руського блоку» оголосили підозру

Завербував коригувальника по Яворівському полігону: екслідеру «Руського блоку» оголосили підозру 26.01.2024 13:40 Укрінформ Служба безпеки України заочно оголосила підозру колишньому лідеру забороненої партії «Руський блок», який співпрацює з російськими загарбниками та завербував для них коригувальника повітряних ударів по території Львівської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ. 

На сьогодні фігурант проживає на території тимчасово окупованого Криму. 

За даними контррозвідки, свого часу зловмисник допоміг Федеральній службі безпеки РФ знайти та завербувати агента, який у подальшому скоригував повітряну атаку російських військ по Яворівському полігону в березні 2022 року.

Коригувальник був затриманий у Львові в червні того ж року. Ним виявився місцевий житель, колишній співробітник Комітету державної безпеки СРСР (КДБ). З ексочільником «Руського блоку» вони познайомилися під час проживання останнього у Львові.

На цей час коригувальник ворожого вогню перебуває під вартою. 

Встановлено, що екслідер «Руського блоку» натомість продовжує вести підривну діяльність проти України. Під час свого проживання у Льовові, за завданням російських спецслужб, він займався створенням осередків прокремлівської політсили.

До Криму фігурант переїхав у 2013 році. Після окупації Росією українського півострова він залишився там і почав сприяти загарбникам у війні проти України.

Зловмисник публічно вихваляє режим Володимира Путіна та воєнні злочини російських військ проти цивільного населення України. У власному телеграм-каналі він регулярно публікує прокремлівські дописи, у яких виправдовує збройну агресію РФ та захоплення українських територій.

Також підозрюваний є частим гостем в ефірах псевдоінформагентства News Front, яке росіяни створили в Криму для поширення своєї пропаганди.

Фігуранту інкримінується вчинення злочинів, перебачених наступними статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору); ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Тривають комплексні заходи для притягнення підозрюваного до відповідальності. 

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, ворожий пособник є уродженцем Львова. У своїх відеозверненнях він визнає правомірною збройну агресію Росії, розпочату у 2014 році, та заперечує факт загарбання росіянами територій України. 

Зловмисник стверджує, нібито війська РФ прийшли з єдиним наміром – «покращити життя як росіян, так і українців». 

Він називає себе «істориком, засновником російського руху України» та заявляє, що «бореться з нацизмом і геноцидом», який буцімто існує стосовно росіян.

За даними ЗМІ, йдеться про колишнього лідера забороненої партії «Руський блок» Олександра Свистунова. 

Як повідомляв Укрінформ, у червні СБУ провела у Львівській області багатоетапну спецоперацію, у результаті якої знешкодила агентурну мережу Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії, відомого як ГРУ. 

На співпраці з російською воєнною розвідкою тоді викрили двох українських військових і лікарку, які у складі різних підрозділів дислокувалися на території Яворівського військового полігону.

Обстріл Підозра СБУ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *