За три місяці в Україні сталося вдвічі більше пожеж в екосистемах ніж роком раніше – ДСНС

За три місяці в Україні сталося вдвічі більше пожеж в екосистемах ніж роком раніше – ДСНС 06.04.2024 06:22 Укрінформ В Україні за три місяці  поточного року сталося понад 3,7 тисячі пожеж в екосистемах – це вдвічі більше ніж за аналогічний період 2023-го.

Про це заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління, пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Анатолій Шкарбута повідомив під час пресконференції на тему «Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України» у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«За три місяці 2024 року сталося більше як 3,7 тисячі пожеж в екосистемах. Це вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року», – сказав Шкарбута.

Він зазначив, що за статистичними даними, основною причиною пожеж у весняний період є необережне поводження людей з вогнем. І в більшості випадків це навмисне спалювання сухої рослинності, яке призводить до масштабних пожеж.

Шкарбута підкреслив, що ДСНС, правоохоронці, працівники лісової галузі значно прогресують у напрямку виявлення порушників – застосовують для цього дрони, квадрокоптери. За його словами, відсоток притягнення до адміністративної відповідальності наближається до ста.

Представник ДСНС зазначив, що фіксується збільшення пожеж і внаслідок бойових дій у прифронтових регіонах.

Найбільше пожеж у цьому році виникло у Дніпропетровській, Харківській, Донецькій, Київській та Івано-Франківській областях.

Своєю чергою речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла, що щороку пожежонебезпечний період триває з квітня по жовтень. За її словами, метеорологічні умови є одним з основних чинників, що сприяють виникненню і поширенню пожеж в екосистемах, серед них: температура повітря, вологість повітря, вологість ґрунту, стан підстилаючої поверхні, кількість опадів і швидкість вітру.

Птуха уточнила, що повторюваність на площах лісових пожеж збільшується зі зростанням температури повітря та тривалості спекотного періоду. Вона зазначила, що вплив температури повітря на пожежну небезпеку посилюється в регіонах, де спостерігається дефіцит опадів і низька відносна вологість повітря. Ймовірність виникнення пожеж суттєво зростає у посушливий бездощовий період.

За інформацією речниці Укргідрометцентру, пік пожеж у західних областях, на Поліссі та частково в центральних регіонах припадає на початок весняного періоду.

«Там вже немає снігового покриву, не утворилося достатньо зелені, а є сухе торішнє листя. Саме воно може бути додатковим чинником, який посилює пожежну небезпеку у цих регіонах», – сказала Птуха.

Вона додала, що в південних областях України пік пожежної небезпеки припадає на літній період.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві юстиції нагадали, що в Україні спалювати листя та суху траву заборонено та розповіли, які штрафи за це передбачені законом.

Фото: ДСНС

ДСНС Пожежа

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *