Українські водії разом із волонтерами проведуть мирну акцію біля польського Сейму

Українські водії разом із волонтерами проведуть мирну акцію біля польського Сейму Ексклюзив 05.12.2023 12:51 Укрінформ Українські водії, заблоковані польськими протестувальниками, за підтримки емігрантів та волонтерів проведуть 6 грудня мирну акцію „Wspierajmy się” ("Підтримаймо один одного") біля сейму у Варшаві.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив голова ГО «Міжнародні автомобільні перевізники України» Володимир Михалевич. 

“6 рудня о 12 годині біля головного входу до польського сейму у Варшаві відбудеться мирна акція „Wspierajmy się” за підтримки волонтерів, емігрантів, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України та ГО МАПУ (Міжнародні автомобільні перевізники України)”, – сказав Михалевич. 

Він зазначив, що звернення передбачає такі вимоги: якнайшвидше розглянути на усіх відповідних комісіях та зібраннях сейму питання розблокування перевезень на українсько-польському кордоні, що складає загрозу здоровʼю та життю людей (водіїв); створення умов для покращення експорту та імпорту між Україною та Польщею, що є взаємовигідною співпрацею та має важливе економічне значення для обох країн; також посилити протидію пропаганді у Польщі, яка сіє розбрат між людьми. 

Співорганізаторкою акції є громадська активістка, засновниця клубу торгівлі Україна – ЄС Вікторія Тріфан.

“По-перше, ми хочемо, щоб польські законодавці приклали максимальні зусилля, і на найближчих засіданнях вони першочергово розглянули питання розблокування кордону, що напряму впливає на здоров’я і життя людей, мова йде про водіїв. По-друге, йдеться про сприяння і розвиток наших відносин”, – зазначила Тріфан у коментарі Укрінформу.

За її словами, торік Польща експортувала до України на рекордну суму – 10 млрд доларів, чого не було за всю історію двосторонніх відносин. Відтак, політика Польщі повинна бути спрямована на максимальний розвиток відносин, а не їх погіршення.

“І третє наше прохання: щоб політики спрямували більше зусиль на протидію російській пропаганді”,- зазначила активістка.

Тріфан додала, що як підприємиця, яка постійно працює у транспортній сфері, вона знає, що українські перевізники не можуть їздити всередині ЄС, що польські перевізники не їздять до України, і це – лише пропаганда.

“Має бути протидія цій пропаганді, і ми хотіли б привернути до цього увагу, щоб польська влада звернула на це увагу, адже це створює величезну проблему і суперечки між українцями і поляками”, – констатувала активістка.

Вона висловила сподівання, що до учасників мирної акції вийде хтось з польських законодавців. Українські активісти хочуть передати листа з проханням українських організацій до маршалків Сейму і Сенату РП.

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова – Краківець”, “Гребенне – Рава-Руська”, “Дорогуськ – Ягодин”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. 23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску "Медика – Шегині" поблизу Перемишля. Станом на ранок 4 грудня у чергах на перетин кордону з Польщі в Україну очікували 2500 вантажівок. Блокування триває.

Фото: Imago/R. Unkel

Польща Україна Кордон Акція

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *