Українське суспільство після перемоги: важливість реінтеграції тимчасово окупованих територій

Українське суспільство після перемоги: важливість реінтеграції тимчасово окупованих територій 27.11.2023 11:20 Укрінформ Дослідження засвідчило, що більшість українців готові шукати порозуміння

Після тривалої війни та деокупації частини своїх територій українському суспільству доведеться пройти ще довгий і непростий шлях відбудови й реінтеграції.  І мова йде не лише про відновлення зруйнованої інфраструктури і повернення ментального здоров’я людей. Перед державою і суспільством постає не один пласт поки що не до кінця зрозумілих для вирішення інших проблем, як-то: повернення до спільного життя людей з окупованих територій, відповідальність тих, хто вимушено чи добровільно працював на окупаційну владу або був мобілізований, визнання чи невизнання документів, що видавались на територіях під час окупації, відновлення місцевого самоврядування і доцільність запровадження тих чи інших пільг для українців, що змушені були роками жити з ворогом. 

Тому заміри суспільної думки і врахування їх при прийнятті суспільно значущих рішень стає все більш актуальним. Адже те, як суспільство почувається і як себе проявляє в такі непрості для держави періоди, свідчить про рівень його зрілості. А оскільки питання реінтеграції і прийняття в цілому суспільством людей зі звільнених територій після довгих років окупації є надзвичайно важливою складовою майбутнього країни, варто зрозуміти, які очікування та запити суспільство сформувало на цьому чи іншому відрізку шляху. 

Саме тому соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Школи політичної аналітики НаУКМА провела соціологічне дослідження очікувань та побоювань українців у процесах майбутнього повернення, реінтеграції, ставлення до росіян та в цілому розуміння, наскільки українське суспільство почувається згуртованим і зрілим. 

Опитування проводилось у період 10-14 жовтня 2023 року в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Воно є репрезентативним за віком, статтю і типом поселення, помилка репрезентативності – не більше 2,2%. 

Як стверджують організатори дослідження, опитування, безперечно, вказує на загальні настрої і побажання, які сьогодні вирують у суспільстві і мають, зрештою, визначати конкретні кроки держави. А ще – дослідження показує, де і в чому ми стали справді дорослішими, а де ще є чому вчитися.

ЗГУРТОВАНІСТЬ УКРАЇНЦІВ: ЧИ ЗБЕРЕЖЕТЬСЯ ВОНА ПІСЛЯ ВІЙНИ

Усі ми добре пам’ятаємо, як від початку повномасштабного вторгнення українці консолідувались, об’єдналися, на певний час забули про всі внутрішні чвари і злилися в єдиному пориві боротьби з зовнішнім ворогом. Проте, час йде, загрози змінюються, події в країні розгортаються, а гострота їхнього сприйняття посилюється. Чи збережеться ця згуртованість і надалі?

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *