Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Росією дітей

Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Росією дітей 09.12.2023 00:16 Укрінформ Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Російською Федерацією дітей, і кожне повернення – не статистика, а унікальна міжнародна спецоперація.

Як передає Укрінформ, про це перша леді України Олена Зеленська повідомила в Телеграмі.

«Росія не йде на прямий контакт із нами. І тому діти їдуть додому через треті країни, за посередництва багатьох небайдужих людей. От чому важлива співпраця світу. От чому я так сподіваюся на коаліцію для порятунку викрадених дітей, яку запропонувала створити Канада місяць тому і яка скоро має запрацювати», – зауважила вона.

За словами першої леді, вся країна стежила за долею 17-річного Богдана Єрмохіна – хлопця-сироти, вивезеного росіянами. «У полоні йому виповнилося вісімнадцять, і він мав отримати російську повістку. Цинізм агресора найвищої міри: викрасти неповнолітнього, щоб потім примусити воювати за себе. Богдан боровся – втікав, його ловили й повертали. Лише завдяки власній силі волі та зусиллям багатьох людей із різних країн хлопець повернувся в Україну», – додала вона.

Як повідомила Зеленська, сьогодні Богдан сам розповів свою історію під час заходу, присвяченого реінтеграції депортованих дітей, що відбувся за ініціативою уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця в Центрі захисту прав дитини.

Також свої історії розповіли й інші депортовані діти: Валерія Сидорова, Сергій Чередніченко, Валерія Галич. «Вони краще за будь-яку статистику показують механізми того, як діти потрапляють у російський полон. Примусове розлучення з батьками, вивезення сиріт, обман під виглядом лікування», – підкреслила дружина Президента.

Як зауважила Зеленська, на заході говорили не тільки про порятунок дітей, а й про повернення їм відчуття дому. Щоб сьогоднішні герої мали можливості для навчання й самореалізації, щоб після пережитого діти отримували психологічну допомогу, щоб на рівні громад діти та їхні опікуни мали матеріальну й соціальну підтримку.

«І нарешті, найболючіше: значна частина викрадених дітей – сироти чи позбавлені батьківської опіки. Вони вивезені в Росію цілими інтернатами, як було з Богданом. Тож нашою принциповою позицією має стати те, що після повернення на батьківщину їх має зустріти родина. Нехай прийомна, але справжня», – наголосила перша леді.

За її словами, необхідно зробити так, «щоб кожна дитина не мала сумніву: вона повернеться додому, де її дуже чекають. І щоб повернулися всі».

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець поінформував, що наразі офіційно підтверджено депортацію понад 19,5 тис. українських дітей.

Діти Олена Зеленська Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *