Українцям потрібна інституційна пам’ять про жертв цієї війни – парамедикиня

Українцям потрібна інституційна пам’ять про жертв цієї війни – парамедикиня Відео 30.04.2024 19:30 Укрінформ В Україні на державному рівні відсутня стратегія пам’яті за полеглими під час російсько-української війни, і є небезпека забуття цих подій із часом.

Таку думку в черговому випуску проєкту “Станція Краматорськ” висловила військовослужбовиця Ірина Цибух на позивний “Чека”.

“В Україні державні інституції не мають уяви про стратегічну пам’ять, вони займаються тактичним рівнем – проєктним менеджментом, і це, начебто, є їхньою роботою. Насправді інституції мають стратегічно закладати уяву про пам’ять і модерувати всі проєкти та ініціативи”, – вважає Цибух.

За її словами, зараз у суспільстві переважає так звана тактична пам’ять, прикладами якої є стихійні вшанування героїв.

“Меморіал на Майдані — це приклад стихійності, влада Києва не здатна організувати якісний модерований простір для пам’яті. Так само стіна на Михайлівській — це приклад, живої пам’яті, але стихійної, яке не має інституційності. І якби у нас був стратегічний рівень розуміння пам’яті, то й на низу було б простіше з цим справлятися”, – зазначила “Чека”.

Вона застерегла, що за відсутності стратегії пам’яті на державному рівні є небезпека поступового “організованого забуття” трагічних подій.

“Процес організованого забуття стається тоді, коли держава не має стратегії пам’яті. Стихійна пам’ять не здатна бути довгою. Рано чи пізно Михайлівська стіна переповниться фотографіями, а прапорці на Майдані вицвітуть. В цьому немає нічого тяглого. Треба розуміти — суспільство формує пам’ять чи пам’ять формує суспільство. Краще — другий варіант, адже ми це робимо не для себе, а для майбутніх поколінь. Бо одного разу будуть люди, які вже не пам’ятатимуть цього”, – наголосила військова.

Ірина «Чека» Цибух – у цивільному житті продюсерка та керівниця проєктів. До повномасштабного вторгнення працювала на «Суспільному». Їздила на Донбас як військова парамедикиня з 2015 року. Сьогодні Ірина працює бойовою медикинею у складі добровольчого батальйону «Госпітальєри», який займається медичною евакуацією військових у гарячих точках на лінії фронту. У 2023 році Президент нагородив Ірину орденом «За заслуги».

Проєкт «Станція Краматорськ» – серія інтервʼю з військовими. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя, а також дати відповіді на основні фейкові російські ІПСО на тему армії та війни в Україні.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.

Війна Війна з Росією Парамедик «Станція Краматорськ»

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *