Україна очікує, що до Довкіллєвої декларації приєднаються якнайбільше країн

Україна очікує, що до Довкіллєвої декларації приєднаються якнайбільше країн 11.12.2023 03:06 Укрінформ Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Стрілець на полях Конференції ООН зі зміни клімату СОР28 обговорив з колегами з інших країн проєкт Довкіллєвої декларації.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

“Ми прагнемо, що цей міжнародний майданчик обʼєднає всіх – від країн до міжнародних організацій, окремих політиків та експертів. Всіх, хто хоче спільно працювати над обрахунком збитків довкіллю та притягненням винних до відповідальності”, – зазначив Стрілець.

Попередню готовність долучитися до такої роботи вже висловили Молдова, Болгарія, Швеція, Чехія, Італія, Нова Зеландія тощо, зазначили у Міндовкілля.

Міністр висловив сподівання, що якомога більше країн приєднаються до Декларації та зроблять внесок у спільну роботу із захисту довкілля від воєнних дій.

“Російські ракети можуть не долетіти до вашої країни, але птахам з України це вдається. Їхня кількість щодня скорочується через масштабне знищення заповідників, лісові пожежі та руйнування Каховської гідроелектростанції. Нафта і хімікати, які потрапили в українські річки, можуть залишитися в Чорному морі. Але ви не зможете контролювати походження продуктів харчування, риби, яку їдять ваші діти… Якщо не діяти спільно зараз, ми всі ризикуємо замінити морську флору та фауну на міни, ракети та їх уламки вже завтра”, – наголосив Стрілець.

Як повідомляв Укрінформ, уперше Довкіллєву декларацію презентували у Києві під час форуму United for Justice, United for Nature. Вона є продовженням платформи, яку Президент Володимир Зеленський анонсував на минулій СОР27. Її створення – це частина плану дій з реалізації Пункту 8 Формули миру, щоб зупинити екоцид та стягнути з агресора репарації за знищене довкілля.

3 грудня Руслан Стрілець офіційно відкрив роботу національного павільйону України на Конференції ООН зі зміни клімату (COP28) у Дубаї. Мета павільйону – показати Україну у стійкості й боротьбі з ворогом та кліматичною кризою.

Над павільйоном України на COP28 працювали команди Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів за підтримки та сприяння Європейського Союзу, федерального уряду ФРН, IKI, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні, Глобального договору ООН, Європейського банку реконструкції та розвитку (Програма Відновлення та Архітектура реформ в Україні), найбільшого приватного інвестора енергетичної галузі України DTEK Group. Концепцію павільйону розробила агенція Gres Todorchuk у співпраці з архітектурним офісом «ФОРМА» та українською виробничою агенцією how.production.

Павільйон України на COP28 функціонуватиме у Дубаї до 12 грудня.

Міндовкілля Кліматичний саміт Декларація

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *