Євродепутати вимагають розслідування загибелі в російському полоні журналістки Рощиної

Євродепутати вимагають розслідування загибелі в російському полоні журналістки Рощиної 22.10.2024 18:32 Укрінформ Росія має припинити залякування журналістів відкриттям кримінальних справ проти них, а обставини загибелі в ув'язненні в РФ української журналістки Вікторії Рощиної має встановити незалежне розслідування.

Про це йшлося під час дебатів у Європарламенті щодо ситуації із захистом прав журналістів, передає кореспондент Укрінформу.

«Абсолютно необхідно якнайшвидше провести ретельне і незалежне розслідування, яке повністю з'ясує всі обставини смерті Вікторії Рощиної, і ми будемо вимагати від Росії припинити зловживання її кримінальною системою для залякування журналістів та інших громадян шляхом політично мотивованих кримінальних розслідувань проти них», – заявив доповідач від Єврокомісії Вопке Гукстра.

Він наголосив, що смерть Рощиної в російському ув'язненні є ще одним прикладом ігнорування Росією усіх міжнародних зобов'язань.

«За наявною інформацією, Вікторія померла під час етапування до Москви з в'язниці в Таганрозі. Саме російська влада, і ніхто інший, взяла на себе повну відповідальність за її безпеку, за її здоров'я та фізичну недоторканність, коли свавільно утримувала її на тимчасово окупованих територіях у серпні 2023 року», – сказав єврокомісар.

Гукстра також нагадав, що нещодавно Федеральна служба безпеки Росії порушила кримінальні справи проти журналістів, які висвітлювали операцію України у Курській області. «І зараз вже щодо 14 журналістів висунуті такі абсолютно безглузді звинувачення. Це знову очевидна спроба залякати журналістів і перешкодити їм виконувати свої професійні обов'язки», – заявив доповідач.

Європарламентарії наголошують, що журналісти згідно з міжнародним гуманітарним правом є цивільними особами, тож їхня безпека і захист мають бути гарантовані в усіх конфліктних ситуаціях.

За даними Ради Європи, з лютого 2022 року щонайменше шістнадцять журналістів і працівників ЗМІ були вбиті під час виконання службових обов'язків або через свою роботу, щонайменше сорок дістали поранення.

За даними «Репортерів без кордонів», понад 100 журналістів стали жертвами російських злочинів від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, серед них щонайменше 35 були поранені, 12 затримані. На територіях, тимчасово окупованих Росією, закрилися 233 ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, українська журналістка Вікторія Рощина, яка померла в російському полоні, утримувалась у слідчому ізоляторі Таганрога Ростовської області РФ та у виправній колонії у тимчасово захопленому Бердянську, де до полонених застосовують тортури.

Європарламент Журналіст Росія

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *