У Києві презентували посібник із психологічної допомоги під час війни

У Києві презентували посібник із психологічної допомоги під час війни 16.12.2023 18:29 Укрінформ У столиці 16 грудня відбулася презентація посібника із психологічної допомоги «Як ти, брате?», створеного в межах суспільно важливого проєкту «Групи підтримки».

Про це повідомляє Укрінформ.

За даними авторів проєкту, мета нового посібника – пояснити, як кожен може допомогти своєму оточенню стати ефективною групою підтримки для тих, хто цього потребує. У багатьох випадках групи можуть бути більш ефективними, ніж індивідуальна терапія, завдяки зниженню стигми та солідарності, яку люди відчувають у присутності людей зі схожим досвідом. Адже будь-які проблеми, пов’язані з соромом, стигмою чи почуттям ізоляції, часто краще вирішувати в груповій терапії, ніж індивідуальній. Значення того, що інші люди відчувають те саме, що й ти, дарує цілющий ефект.

«Коли людина відчуває себе серед «своїх», їй стає легше поводитися природно та почуватися впевненіше. Якщо у групі вона отримує підтримку та нормальну реакцію на зміни, які з нею відбулися, вона починає приймати себе», – прокоментував засновник проєкту психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов.

Він зауважив, що за статистикою, понад 90% опитаних українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають у зоні ризику розвитку труднощів, пов’язаних із психічним здоров’ям. Благодійний проєкт «Як ти, брате» на волонтерських засадах розробляє і поширює практичні посібники про те, як надавати базову психологічну допомогу під час війни.

Для цього фахівці, які долучилися до проєкту, досліджують найкращі сучасні практики комунікації в умовах війни. Дослідницька група проєкту опитує людей, які мають практичний досвід успішної взаємодії, і на основі отриманих результатів створює алгоритми, котрі багаторазово тестує і лише потім поширює у вигляді простих і зрозумілих посібників.

Ознайомитися з посібником «Як ти, брате?» можна на сайті проєкту yakty.com.ua. 

Посібники унікальні тим, що створені за сучасним практичним досвідом, а не як наслідок психологічних теорій. Вони написані таким чином, щоб їх могли легко й одразу використовувати всі українці, зокрема ті, хто мало знайомий з психологією. Вони містять чіткі алгоритми, які допоможуть людям без психологічної освіти підтримати тих, хто навколо, вислухати їх без виснаження та конфліктів, навіть коли вони самі відчувають стрес.

На сьогодні вже підготовлено та розповсюджено понад 100 тис. друкованих посібників: «Як ти, брате?» – про травматичний досвід, і як про нього розмовляти; «Як ти, кохана(ий)» – як розмовляти, якщо ви на відстані; «Як ти…» – як розмовляти з тими, хто втратив близьких; «Як ти, сонечко?» – як розмовляти з дітьми під час війни; «Як ви, командире?» – як розмовляти в армії, щоб створювати взаємну довіру та авторитет; «Як ти, ветеране?» – як розмовляти з тим, хто намагається повернутися до цивільного життя; «Поговори зі мною» – як надавати базову психологічну допомогу.

Посібники доступні на сайті проєкту для безкоштовного завантаження. 

Війна Психолог Ментальне здоров’я

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *