У Києві презентували монографію Андрія Козицького «Велика брехня»

У Києві презентували монографію Андрія Козицького «Велика брехня» Фото 01.02.2024 03:11 Укрінформ У Києві відбулася презентація монографії «Велика брехня. Методи, наративи та динаміка заперечення Голодомору» історика Андрія Козицького.  

Презентація відбулася в Національному музеї Голодомору-геноциду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми презентуємо одне з наших музейних видань, монографію нашого старшого наукового співробітника, він ще й доцент Львівського національного університету імені Івана Франка – Андрія Козицького. За своє життя він написав дуже багато монографій, і сформував багато збірників. Але у нас він працює як фахівець з геноцидів, які мали місце в історії світу в 20 столітті. І ця книга, яку ми презентуємо, є результатом наукової роботи пана Андрія в рамках нашої наукової теми і роботи загалом", – сказала під час презентації в.о. генерального директора Національного Музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак.

Презентація монографії “Велика брехня. Методи, наративи та динаміка заперечення Голодомору” Андрія Козицького / Фото: Вікторія Шевченко, Укрінформ

Вона зазначила, що монографія видана за кошти, які були зароблені з продажу вхідних квитків до Музею та екскурсійних послуг.

Книга детально висвітлює історію заперечення Голодомору 1932–1933 рр. в Україні, яке почалося вже одночасно з його здійсненням. Крім того, продемонстровано паралелі між методами й наративами заперечення Голодомору та практикою заперечення інших геноцидів ХХ століття.

"Велика брехня – це ідея, яка полягає в тому, що для того, щоб по справжньому обдурити велику кількість людей, брехня має бути космічною, гігантських масштабів. Вона має бути настільки нахабна, настільки безапеляційна, аби свідомість людей була паралізована. І в якийсь момент, ті, хто є об'єктом цієї брехні задумались, якщо держава, чи політики дозволяють собі робити такі заяви, значить, щось за цим стоїть", – зазначив автор монографії Андрій Козицький.

У монографії простежено етапи, які пройшло заперечення Голодомору впродовж 1932–2022 рр., виокремлено головні методи та моделі цього заперечення, здійснено аналіз наративів, що їх поширювали раніше й продовжують розповсюджувати тепер противники визнання Голодомору актом геноциду.

Народний депутат України, український історик і громадський діяч Володимир В’ятрович зауважив, що книга про те, як десятиліттями системно витирали пам'ять про Голодомор, перекручували та замовчували правду про Голодомор, і врешті решт зазнали повного краху. За його словами, це є досить опитимістичною книгою, бо показує, що попри все правда повертається, і її не заховаєш.

"Дуже цінно, що автор вплів в сюжет про заперечення Голодомору значно ширший світовий контекст, заперечення геноцидів взагалі", – додав В'ятрович.

Видання призначене для істориків, політологів, журналістів, та усіх, хто цікавиться історією Голодомору, а також інформаційною складовою гібридної війни Росії проти України.

Як повідомлялося, у Національному історико-культурному заповіднику «Бабин Яр» відкрився виставковий проєкт «По живому», який триватиме до 25 лютого. Всі охочі зможуть безкоштовно відвідати її у виставковому центрі «Жива пам’ять».

Голодомор Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *