У християн західного обряду сьогодні Святвечір

У християн західного обряду сьогодні Святвечір 24.12.2023 10:27 Укрінформ Християни західного обряду сьогодні, 24 грудня, відзначатимуть Святвечір або Надвечір’я Різдва Христового.

Як передає Укрінформ, Святвечір – завершальний день різдвяного посту. За традицією, піст завершується з появою на небі першої вечірньої зорі, після чого відбуваються урочисті різдвяні богослужіння.

На святковому столі ставлять воскову свічку, яку не гасять весь вечір. На стіл подають 12 страв, які кожен має скуштувати. Головною стравою Святвечора є кутя.

У Святвечір заведено колядувати в родинному колі.

Ранок Різдва починається з того, що люди вітають один одного фразою «Христос народився!», а у відповідь кажуть: «Славімо Його!».

Цього року в Україні вперше офіційно відзначатимуть Різдво 25 грудня. Православна церква України в липні затвердила перехід на новоюліанський календар, зауваживши, що прийняття нового календарного стиля чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.

Пізніше Верховна Рада ухвалила закон про зміну дат державних свят, згідно з яким 7 січня, коли відзначається Різдво за юліанським календарем, більше не є святковим і неробочим днем. Натомість 25 грудня залишається офіційно святковим.

В перші століття нашої ери не існувало точної дати святкування Різдва Христового. Одні віряни виступали за 20 травня (Климент Олександрійський), інші – за 25 березня, 17 листопада тощо. Східні християни відзначали Різдво переважно на Богоявлення – 6 січня.

У 336 році, за часів імператора Костянтина Великого, відбулось перше задокументоване святкування Різдва 25 грудня. Офіційно ця дата була затверджена на Третьому Вселенському соборі, що проходив в місті Ефес у 431 році. Згодом святкування Різдва зі східної частини Римської імперії почало поширюватись на північ і захід Європи, доповнюючись різними традиціями. Так, у Середні віки (приблизно з 1223 року) виник звичай встановлювати для поклоніння різдвяні вертепи – ясла з фігурками Дитяти Ісуса, Марії, Йосипа, пастухів, Трьох царів (волхвів) у церквах та власних будинках.

Нині дата святкування Різдва у всіх християн однакова, різниця лише у системі літочислення – західні церкви відзначають Різдво за григоріанським (новоюліанським) календарем, а східні переважно за юліанським, де 7 січня – це 25 грудня за старим стилем.

Новоюліанським календарем користуються більшість православних церков, в тому числі Константинопольський патріархат.

Різдво Свято Україна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *