У громадах з’являться спеціалісти з безпеки в освітньому середовищі

У громадах з'являться спеціалісти з безпеки в освітньому середовищі 07.12.2023 15:18 Укрінформ У громадах пройде пілотний проєкт "Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі", метою якого є гарантування безпеки для учасників освітнього процесу. Для цього в громадах запровадять посаду спеціаліста із безпеки освітнього середовища.

Про те, які функції виконуватиме такий спеціаліст, йшлося на зустрічі громад з Управлінням ювенальної превенції Національної поліції України, організованій Програмою "U-LEAD з Європою", передає Укрінформ.

«Нова посада передбачає тісну взаємодію з поліцією, рятувальниками, батьківськими комітетами та громадськими організаціями. Фахівці мають пройти спецпідготовку за відповідною програмою на базі освітніх закладів у структурі МВС», – зазначив на зустрічі керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Донецькій області Максим Ткач.

Головна задача спеціалістів з безпеки в освітньому середовищі — піклуватися про безпеку учасників освітнього процесу. Зокрема, йдеться про контроль за перебуванням сторонніх осіб у школах, дорожній рух поблизу закладу освіти, пожежну безпеку, контроль за ситуаціями, в яких школярі можуть бути втягнені в протиправну діяльність чи залучені до деструктивних молодіжних груп. Також мова й про контроль за відсутністю булінгу чи дискримінації за будь-якою ознакою, приниження гідності та честі.

Як наголосив експерт, таке виявлення та своєчасне усунення загроз безпеці школярів є необхідністю під час воєнного стану.

Як пояснив на заході радник з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» Андрій Рябуха, спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі – це працівник органу місцевого самоврядування, який працює у виконавчому органі ради, що є відповідальним за створення безпечних умов в освітньому середовищі.

«Координує діяльність спеціаліста із безпеки в освітньому середовищі сільський, селищний, міський голова. Але також такий спеціаліст взаємодіє з Національною поліцією України, ДСНС та іншими органами державної влади», – сказав Рябуха.

За його словами, органи місцевого самоврядування мають розробити та затвердити посадову інструкцію спеціаліста з безпеки та передбачити обов’язкове проходження такою особою відповідного навчання в перший рік роботи на посаді.

Також, як наголосив Рябуха, місцева влада має ухвалити положення про комісію з відбору, визначити порядок її роботи та критерії відбору особи на цю посаду, затвердити склад комісії, провести конкурс з відбору.

Учасників заходу ознайомили з нормативними засадами запровадження в закладах загальної середньої освіти посади спеціаліста з безпеки та роллю Національної поліції України в цьому процесі. Також посадовим особам органів місцевого самоврядування роз'яснили їхню роль, завдання та дії, необхідні для реалізації цього проєкту.

До роботи з громадами також долучилися представник Управління ювенальної превенції Нацполіції Віталій Романов, заступниця директора Петриківського ліцею Петриківської громади Дніпропетровської області Валентина Зубко та спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі Слобожанської громади Віктор Візир.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Освіта Безпека U-LEAD з Європою

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *