Військові частини повинні навчитись ефективно використовувати кошти – командувач Сил логістики

Військові частини повинні навчитись ефективно використовувати кошти – командувач Сил логістики 05.04.2024 16:42 Укрінформ Надходження коштів безпосередньо на військові частини дає можливість вирішити нагальні проблеми для виконання бойових завдань. Проте військові на місцях повинні навчитись ефективно їх використовувати.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав командувач Сил логістики Збройних сил України Володимир Карпенко під час Форуму військових закупівель.

«Проаналізувавши 2023 рік щодо забезпечення військових частин, ми побачили одне дуже ефективне джерело – надходження бюджету безпосередньо до командирів військових частин, що дало можливість протягом 2023 року закуповувати те майно, яке потрібне для виконання завдань», – розповів Карпенко.

Він нагадав, що раніше основний обсяг коштів і матеріально-технічних засобів, якими забезпечувались військові частини, проходили по централізованому принципу відповідно від штатно-табельної потреби, і Міноборони та Генштаб планували ці заходи й забезпечували частини. Однак після початку повномасштабного вторгнення важливим чинником стали субвенції.

«Як тільки розпочались активні дії, дякуючи взаємовідносинам військових частин з адміністраціями, з’явилося таке джерело, як субвенція. До 24 лютого субвенції не були такими активними у військових частинах, тому що їх в основному виділяли адміністрації для проведення поточних ремонтних робіт переважно об’єктів інфраструктури. Оскільки частини зіштовхнулись із бойовими діями, то адміністрації все активніше розпочали виділення коштів», – повідомив командувач.

За словами Карпенка, аналіз 2023 року засвідчив, що обсяг коштів, які отримували різні бригади, становив десятки мільйонів гривень, тож постало питання їх ефективного використання.

«Відповідними змінами законодавства з цього року зафіксували уже для кожної військової частини за рахунок податку від доходів фізичних осіб, який сплачує військова частина в бюджет держави, виділення 10% від цієї суми, але ми отримали другу проблему – цей обсяг коштів тепер необхідно грамотно використати», – додав командувач.

За його словами, на сьогодні на рахунках військових частин є суттєві кошти, однак не всі вони знають, як правильно ці кошти використати і які товари закуповувати, щоб не порушити законодавство.

Він висловив сподівання, що робота Форуму військових закупівель дозволить вирішити це питання та допоможе військовим частинам спільно з фахівцями ефективно витрачати виділені кошти.

Командувач Сил логістики також повідомив, що наразі триває робота за всіма напрямками забезпечення армії, співпраця з представниками бізнесу, який активно допомагає війську. Зокрема, для потреб армії багато закуповується безпілотників, пікапів, засобів РЕБ тощо.

Карпенко запевнив, що у Генштабу на сьогодні є чітке взаєморозуміння з Міноборони, тож робота над оптимізацією багатьох процесів із закупівель та мінімізацією корупційних ризиків триває.

Як повідомляв Укрінформ, 28 березня Агенція оборонних закупівель підписала контракт із українським підприємством на постачання військової техніки, а Державний оператор тилу – на закупівлю речового майна.

Бюджет Гроші Військові

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *