В Україні за десять днів заблокували 15 схем ухилення від призову

В Україні за десять днів заблокували 15 схем ухилення від призову Фото, відео 19.10.2024 02:31 Укрінформ Департамент стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції України спільно зі слідчими обласних управлінь поліції та СБУ впродовж останніх 10 днів заблокував 15 схем ухилення від призову і вилучив у 20 фігурантів готівки на понад 23 млн грн.

Про це поінформували в пресслужбі ДСР НПУ, передає Укрінформ.

«Йдеться про керівників та членів військово-лікарських, медико-соціальних експертних та лікарсько-консультативних комісій, медичних працівників, керівників та працівників навчальних закладів, а також цивільних осіб. Суми неправомірної вигоди, яку зловмисники отримували від бажаючих протизаконно уникнути чи відтермінувати мобілізацію, коливалися від 500 до 12 000 доларів», – заявив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель.

За його словами, за ці гроші фігуранти виготовляли для військовозобов’язаних чоловіків фіктивні меддовідки, оформлювали інвалідність, укладали фіктивні шлюби з жінками, які мають інвалідність, оновлювали дані в ТЦК з відстрочкою, працевлаштовували до підприємств критичної інфраструктури з метою бронювання, а також зараховували на навчання до ВНЗ, у тому числі до іноземних.

Відео: Нацполіція

«До прикладу, вартість виготовлення фіктивних медичних довідок з висновком комісії про наявність груп інвалідності становила від 2 000 до 12 000 доларів, оновлення військово-облікових даних та отримання фіктивного права на відстрочку від мобілізації – до 5 000 доларів, а «студентського квитка» – до 1 500 євро», – зазначив Рубель.

Під час проведення слідчих дій у організаторів та учасників корупційних схем поліцейські вилучили близько 23 000 000 грн у різній валюті, а також інші речові докази злочинної діяльності.

Наразі всім фігурантам слідчі повідомили про підозри, залежно від їхніх ролей. Дії підозрюваних кваліфіковані за низкою статей ККУ: ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); ст. 369-2 (Зловживання впливом); ст. 366 (Службове підроблення); ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи і, окрім цього, деяких фігурантів відсторонено від займаних посад.

Заходи з викриття цих осіб правоохоронці проводили у Закарпатській, Житомирській, Сумській, Волинській, Тернопільській, Вінницькій, Хмельницькій, Одеській, Черкаській, Харківській областях та Києві.

Як повідомлялося, на Закарпатті правоохоронці провели 14 обшуків у справі про схему ухилення від призову, в організації якої підозрюють ректора та колишнього проректора приватного ВНЗ, а також працівника військової служби правопорядку.

Хабар Підозра Поліція Призов Війна з Росією ВЛК МСЕК ТЦК

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *