В Україні цьогоріч було зафіксовано 29 тисяч пожеж в екосистемах і на відкритих територіях – ДСНС

В Україні цьогоріч було зафіксовано 29 тисяч пожеж в екосистемах і на відкритих територіях – ДСНС 17.08.2024 03:04 Укрінформ В Україні у цьому році загалом було зафіксовано 29 тисяч пожеж в екосистемах і на відкритих територіях.

Про це під час брифінгу заявив пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, передає кореспондент Укрінформу.

«Кількість пожеж в екосистемах і на відкритих територіях збільшилася у 2 рази, порівняно з минулим роком. У нас з початку року фіксується 29 тисяч (таких – ред.) пожеж, на яких загинуло 11 людей, і 34 людини постраждали. Від початку 2024 року площа загалом пожеж в екосистемах і на відкритих територіях сягнула понад 29 тисяч га. Це масштабні пожежі, і багато залучається сил і засобів ДСНС (для їхньої ліквідації – ред.)», – зазначив він.

Пресофіцер заявив, що за останню добу до гасіння таких пожеж було залучено 1336 людей і 316 одиниць техніки.

«До цієї частки (у 29 тисяч пожеж – ред.) додаються ті пожежі, які спричинені ворожими обстрілами. Це в основному відбувається на Харківщині, Донеччині, Дніпропетровщині тощо. Там зафіксовано біля 1200 таких пожеж (цьогоріч – ред.). І близько 9 тисяч пожеж загалом виникло лише за минулий місяць. І такі піки ми спостерігаємо саме тоді, коли йде така спека», – поінформував Хорунжий.

За його словами, наразі підрозділи ДСНС гасять масштабні пожежі у 3 областях – Донецькій, Одеській і Харківській.

У Харківській області триває гасіння пожежі в Ізюмському лісництві, і там працюють вогнеборці ДСНС разом із піротехнічними підрозділами.

В Одеській області, на території Нижньодністровського національного природного парку, була зафіксована велика пожежа очерету. Там вогонь пройшов близько 170 га. Рятувальники локалізували це загоряння і зараз триває ліквідація цієї пожежі, до чого залучається пожежна техніка і рятувальники зокрема, і не тільки ДСНС.

«У Донецькій області, Краматорському районі був обстріл РСЗВ. Відповідно, триває гасіння великої пожежі трав’яної підстилки у лісі. Локалізували пожежу, обмежили її розповсюдження, контролюємо ситуацію», – сказав він.

Окремо пресофіцер нагадав, що в Україні законодавством передбачені штрафи за самовільне випалювання рослинності – у розмірі приблизно від 3 до 6 тисяч гривень, і за порушення вимог пожежної безпеки у лісах – у розмірі десь від 1, 5 до 4,5 тисяч гривень.

«У нас постійно проводяться рейди, у тому числі із залученням БПЛА, щоб на первинних стадіях… знайти ці пожежі і швидко прийняти міри, щоб ліквідувати їх. Десь 29 тисяч рейдів від початку року проведено працівниками ДСНС і у лісових масивах, і на відкритих територіях тощо. 2500 у нас таких випадків було зафіксовано, коли люди порушували правила пожежної безпеки», – зазначив Хорунжий.

За його словами, всіх цих порушників було оштрафовано десь на понад 1 мільйон гривень.

«Я попереджаю всіх, хто випалює суху рослинність і порушує правила пожежної безпеки у лісах – не робити цього. По-перше, (за це – ред.) загрожують штрафи. По-друге, будь ласка, будьте людьми, відносьтеся нормально до своєї країни, до роботи рятувальників і загалом бережіть природу», – закликав він.

Як повідомляв Укрінформ, у ДСНС поінформували, що в Україні в екосистемах цьогоріч сталося понад 16 тисяч пожеж.

Фото: ДСНС України

ДСНС Екологія Пожежа

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *