Тиск на незалежні ЗМІ: голова Комітету ВР з питань свободи слова готує звернення до правоохоронців

Тиск на незалежні ЗМІ: голова Комітету ВР з питань свободи слова готує звернення до правоохоронців 17.01.2024 13:39 Укрінформ Голова Комітету Верховної Ради Ярослав Юрчишин (парламентська фракція "Голос") готує звернення до правоохоронних органів щодо тиску на незалежні засоби масової інформації.

Про це він повідомив у коментарі Укрінформу.

"Наразі ми готуємо звернення до правоохоронних органів. Вони будуть направлені найближчим часом. Останні тижні ми бачимо ознаки системних атак на незалежні медіа. І це потрібно розслідувати комплексно", – заявив Юрчишин.

Керівник Комітету ВР з питань свободи слова зазначив, що в інциденті з проєктом Bihus.info багато складових, які потрібно дослідити, зокрема, хто замовник, хто виконавець, яким чином вдалося заздалегідь встановити камери на приватній території.

"Окрема увага органів має бути приділена одноразовому ресурсу, який поширив цей матеріал. Наприклад, спростувачка фейків Альона Романюк показує, що “головної редакторки” цього ресурсу скоріше за все не існує, адже на місці її фото – витвір жінки від штучного інтелекту. Здається, ніби це зливний бачок, який створили, аби точково анонімно атакувати ЗМІ", – сказав він.

Юрчишин наголосив на важливості дослідити, хто за цим стоїть. Адже, на його думку, такі інциденти провокують недовіру до якісних українських ЗМІ, сварять народ, журналістів та владу між собою. "Усі ми розуміємо, кому це зараз вигідно. Тому хочу відзначити критично мислячу частину людей, які підтримали Bihus.info. Медійники роками напрацьовували репутацію, яка стала для них подушкою безпеки в необхідний момент", – підкреслив народний депутат.

Юрчишин запевнив, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова сприятиме процесу пошуку замовників і виконавців тиску на журналістів та притягненню їх до відповідальності.

"І в США, і в Канаді, і в європейських країнах бувають корупційні скандали та факти прослуховування посадовців чи медіа. Однак різниця між провідними державами та іншими країнами – в наслідках таких інцидентів. Маємо показати Заходу, що ми від них нічим не відрізняємося: випадки тиску на ЗМІ стаються, але винуватці будуть знайдені та притягнені до відповідальності. Тоді західні партнери нас зрозуміють та підтримають", – констатував керівник Комітету ВР з питань свободи слова.

Як повідомлялося, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня опублікували приховані зйомки, де видно, нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини.Того ж дня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента України Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *