РПЦ позбавила сану відомого богослова, який виступив проти війни

РПЦ позбавила сану відомого богослова, який виступив проти війни 18.01.2024 11:20 Укрінформ Патріарх РПЦ Кирило позбавив сану архімандрита Кирила (Говоруна), який засудив «русский мир», повномасштабну війну проти України та проводив спільні служби з ПЦУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РПЦ.

Відповідний указ від 29 грудня був опублікований 17 січня.

«Ви позбавляєтеся священного сану через порушення 25 правила Святих Апостолів», — йдеться у документі.

Згідно з 25 правилами Апостолів, сану позбавляється «викритий у розпусті, клятвопорушенні чи крадіжці».

Таке рішення ухвалене на тлі того, що в 2022 році, після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, Говорун став співавтором декларації богословів, у якій концепцію «русского мира» було визначено як псевдонауку.

Архімандрит Кирило (Говорун) обіймав різні посади у Російській православній церкві, наприкінці 2000-х очолював відділ зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви (УПЦ).

У грудні 2023 року Єпархіальний церковний суд Московської (міської) єпархії виніс ухвалу про позбавлення Кирила Говоруна священного сану за те, що служив у Києві з духовенством Константинопольського патріархату.

Крім того, Говорун критично налаштований щодо "голубого лоббі" в ієрархії РПЦ, в чому його активно підтримав експротодиякон РПЦ, також нещодавно позбавлений сану патріархом РПЦ, Андрій Кураєв. Зокрема 15 серпня архімандрит Кирило (Говорун) звинуватив наближеного до патріарха Кирила митрополита Леоніда (Горбачова) у гомосексуальності. Тоді ж у відповідь митрополит Леонід заявив, що звернувся до церковного суду.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня Служба безпеки України оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва).

Фото: hromadske

УПЦ МП РПЦ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *