Росія скоїла в Україні екологічних злочинів на понад ₴2,4 трильйона – Міндовкілля

Росія скоїла в Україні екологічних злочинів на понад ₴2,4 трильйона – Міндовкілля 28.02.2024 19:15 Укрінформ РФ за час розв'язаної нею повномасштабної війни вчинила в Україні майже 4 тисячі випадків екологічних злочинів на загальну суму понад 2,4 трильйона гривень.

Про це повідомив в інтерв'ю Українському радіо міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає Укрінформ.

«Ми маємо на сьогодні зафіксовані майже 4 тисячі випадків злочинів проти довкілля, загальна сума на сьогодні – понад 2,4 трильйона грн, майже як загальна сума доходів зведеного бюджету України за 2023 рік (там було 3 трильйони грн)», – сказав він.

За даними міністра, найбільшої шкоди зазнає атмосферне повітря – це майже половина від усіх збитків, бо вибухи, пожежа – це неконтрольований викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

«Коли рашисти палять ліс, то крім збитків лісу та біорізноманіття, ми маємо викид забруднюючих речовин, який точно буде переміщений десь в іншу частину не тільки України, не тільки Європи, а й світу. Довкілля кордонів не має. Вплив буде відчутно десь в якомусь куточку світу», – підкреслив Стрілець.

Він зазначив, що для обрахування завданих довкіллю збитків є 7 методик – окремо по повітрю, воді, ґрунтах.

«Державна екологічна інспекція фіксує всі факти, після цього проводиться відповідна робота по відповідному алгоритму. Всі ці випадки злочинів проти довкілля передаються правоохоронним органам і вже разом з Офісом генерального прокурора проводиться юридична робота, всі ці збитки додаються в загальний кошик збитків», – пояснив міністр.

Він нагадав, що у Рейк'явіку був започаткований Міжнародний реєстр збитків від війни, яку розв’язала Росія проти України. «Там є довкіллєва складова, яку нам треба максимально наповнити. Підрахунок збитків довкіллю саме від війни – це новий унікальний кейс. Це ми робимо спільно з Офісом генерального прокурора вперше в історії людства», – підкреслив Стрілець, додавши, що «ми сьогодні маємо колосальну підтримку наших міжнародних партнерів».

Як повідомлялося, оголошення про створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, відбулося на Саміті глав держав та урядів Ради Європи, який тривав у Рейк'явіку 16-17 травня 2023 року.

Реєстр створено як платформу для міжурядової співпраці, що діє в інституційних межах Ради Європи. Розташований у місті Гаага. Слугує документальною формою обліку доказів та претензій про заподіяні збитки, шкоду чи ушкодження, які з 24 лютого 2022 року сталися на території України внаслідок повномасштабної російсько-української війни.

Фото: ukr.radio

Екологія Війна Міндовкілля Збитки

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *