Радуцький: Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров’я в Україні – війна

Радуцький: Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я в Україні – війна 22.04.2024 15:13 Укрінформ Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я в Україні – війна.

Про це на форумі «Демографічне майбутнє України: Стратегія стійкості та відновлення», сказав голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас, на жаль, головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я, демографічної проблеми, яка є сьогодні в країні, – це війна. І ми всі розуміємо: для того, щоб покращити цю ситуацію, треба перемогти у війні", – сказав Радуцький.

За його словами, якщо в людей не буде негативних чинників, зокрема стресу, то покращиться ситуація, почнуть повертатися ті, хто виїхав.

"Дуже багато знаходяться зараз за межами України, і для того, щоб вони повернулися…треба закінчити з повітряними тривогами, закінчити з обстрілами. Повірте, 95% з них не чекають якогось економічного чуда в перші дні після перемоги. Вони чекають закінчення стресу від війни", – додав народний депутат.

Він також розповів, що держава робить для підвищення якості репродуктивного здоров'я українців.

"Із 2024 року Україна сплачує пакет медичних гарантій для людей, яким потрібні допоміжні репродуктивні технології. А ця процедура не дешева – коштує трішки більш як 60 тисяч гривень. Тож ми очікуємо, що 10 тисяч дітей буде народжено тільки завдяки програмі "Медичних гарантій", – зауважив Радуцький.

Ще він повідомив про розробку разом із Міністерством охорони здоров'я урядового законопроєкту про допоміжні репродуктивні технології.

"Основне, що в цьому законопроєкті… мають бути обов'язково допоміжні репродуктивні функції в першу чергу для українців. А такі речі, як продаж за кордон ембріонів – це дуже чутливе питання. І ми бачимо, що поки що це неправильно в цілому", – сказав нардеп.

Радуцький нагадав, що Верховна Рада ухвалила, а Президент вже підписав закон про зберігання репродуктивних клітин військових у кріобанках.

За його словами, ці ініціативи мають позитивно вплинути на демографію України.

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство.

Демографія Радуцький Рівень народжуваності

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *