Посол України у Берліні вшанував пам’ять загиблих у Другій світовій війні

Посол України у Берліні вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні Фото, відео 08.05.2024 14:00 Укрінформ Посол України в ФРН Олексій Макеєв разом із бургомістром Берліна Каєм Вегнером і держсекретарем МЗС Томасом Баггером поклали квіти до меморіалу жертвам війни Neue Wache.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Макеєв сказав бургомістру Берліна та держсекретарю МЗС, що «війна сьогодні в Україні, а те, що вчиняють росіяни, – це ті самі звірства, які ми, українці, відчували під час Другої світової війни».

Журналістам посол після церемонії сказав, що 8 травня відбулося «тихе покладання квітів всім жертвам воєн, і в такій спосіб було вшановано пам'ять українців, які зробили внесок у перемогу над нацизмом і які сьогодні роблять внесок у Перемогу над новим російським нацизмом».

Макеєв підтвердив своє рішення не відвідувати радянські меморіали в цей день і наголосив, що світ пам’ятає, що зробили Сталін і Гітлер, щоб війна розпочалась у 1939 році.

Поліція Берліна і цьогоріч заборонила російську та радянську символіку. Керівництво поліції відвідало посольство Україн, запевнивши, що жодних обмежень для українців не буде, а також запропонувавши українській громаді, яка збиратиметься, фактичну підтримку.

«Вони сказали: «Берлінські поліцейські – це ваші друзі. Якщо ви відчуваєте, бачите провокації з боку демонстрантів з колорадськими стрічками, будь ласка, повідомляйте про це поліцію, тому що заборона може статися не тільки на цих 3 меморіалах, а й там, де буде загроза громадській безпеці», – розповів посол про цю зустріч.

Українські дипломати, за словами Макеєва, підказали німецьким партнерам про «співи та фрази» на кшталт «Можемо повторити», які використовують росіяни. «Все це не може мати місця в місті свободи, яким є Берлін», – підкреслив посол.

У розмові з кореспондентом Укрінформу він сказав, що ведуться переговори з українською громадою та мерією Берліна стосовно того, в який спосіб вшановувати пам’ять і внесок українців у перемогу над нацизмом. Він зауважив, що в Берліні є багато місць, де утримувалися примусові робітники з України. Українсько-німецька комісія істориків також продовжує започатковану дискусію про німецьку відповідальність перед Україною під час Другої світової війни. До цієї роботи посольство буде долучати і німецькі політичні кола.

«Я абсолютно впевнений, що ми зможемо знайти той спосіб вшанування наших героїв і жертв війни, який буде належним», – підкреслив посол.

Увечері він має намір узяти участь в акції з вшанування пам’яті на місці колишньої фабрики, де використовувалася примусова праця українців.

Берлін Друга світова Німеччина Посол День пам‘яті та перемоги

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *