Низка українських експосадовців мають елітне житло в Дубаї

Низка українських експосадовців мають елітне житло в Дубаї Розслідування 15.05.2024 13:03 Укрінформ Журналісти з’ясували, що низка колишніх українських посадовців та їхні родичі мають елітне житло в Дубаї на десятки мільйонів доларів.

Дані отримані під час розслідувального проєкту Dubai Unlocked, в якому взяли участь понад 70 медіаорганізацій з усього світу, зокрема проєкт Радіо Свобода «Схеми» та «Слідство.Інфо», передає Укрінформ.

В основі розслідування – численні витоки інформації з Земельного департаменту Дубаю, а також комунальних підприємств, що перебувають у державній власності ОАЕ.

Журналісти верифікували українську частину даних, зокрема, за допомогою транзакцій з купівлі-продажу та оренди нерухомості, наданих у межах Dubai Unlocked. Серед власників елітної нерухомості в Дубаї виявилося чимало українців, серед яких чинні та колишні посадовці: міністри, народні депутати, судді, прокурори, керівники держпідприємств та їхні родичі.

Зокрема, йдеться про ексміністра екології Миколу Злочевського, колишнього президента «Мотор Січі» і народного депутата В’ячеслава Богуслаєва, лобіста концерну «ЄДАПС» та ексрегіонала Василя Грицака, колишнього суддю Артура Ємельянова та ексзаступника прокурора Одеської області Олега Корнілова.

За даними проєкту, Злочевський придбав двоє апартаментів у комплексі W Residences – The Palm на узбережжі Перської затоки на штучному острові-пальмі за $11 мільйонів. На момент купівлі нерухомості у 2019 році він уже не був при владі і згодом був оголошений у розшук через підозри в економічних злочинах. Поки тривав судовий процес, ексміністр переписав майно на доньку, яка і досі значиться власницею двох апартаментів.

Крім того, відповідно до даних із земельного реєстру Дубая, колишній президент «Мотор Січі» підсанкційний В’ячеслав Богуслаєв разом із сином Олександром придбали 19 об’єктів нерухомості в різних елітних районах Дубая у період з 2009 по 2018 роки загальною вартістю понад $15 млн. Станом на момент публікації розслідування у власності Олександра Богуслаєва залишається п’ять об’єктів нерухомості у недобудові Dubai Pearl, решту продано.

Нині В’ячеслав Богуслаєв перебуває під вартою за низкою обвинувачень, зокрема у держзраді, пособництві країні-агресору та протидії ЗСУ, які він відкидає.

За даними проєкту, володіє майном у Дубаї ексдружина судді часів Януковича Артура Ємельянова Світлана. Йдеться про три квартири в житловому комплексі Sadaf 6, площею 123 квадратні метри кожна. Їхня загальна вартість $1,8 млн.

Журналісти з'ясували, що придбала нерухомість у Дубаї і родина ексдепутата-регіонала та лобіста концерну «ЄДАПС» Василя Грицака. Це двоє апартаментів загальною вартістю понад $700 тис., у комплексах The Fairways North Tower та Ocean Heights. Одна з квартир записана на старшого сина Грицака, друга – на дружину та молодшого сина. У коментарі журналістам Грицак сказав, що «вперше чує» про нерухомість.

Ексзаступник прокурора Одеської області Олег Корнілов, згідно з даними з дубайського витоку, придбав у Еміратах три квартири загальною вартістю понад $400 тис. Дві з них – наприкінці 2011 – 2012 роках, коли він уже обіймав посаду заступника головного прокурора Одещини, а також у 2020 році – готельні апартаменти у преміум-комплексі Aykon City-Tower (вежа B).

Прокурор був люстрований після Революції гідності – його звільнили з посади, через що Корнілов звернувся до суду. В 2021 році він поновився на посаді та отримав понад 2,3 млн грн з бюджету за «вимушений прогул», а за рік звільнився.

У жодній з наявних декларацій експрокурор не згадав про нерухомість у Дубаї, а в коментарі журналістам заявив, що в нього «немає там квартир». Згідно з даними з Земельного департаменту Дубая, він усе ще є власником готельного номера.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року ексміністру екології та природних ресурсів Миколі Злочевському оголосили підозру в організації надання хабара розміром 6 млн доларів керівникам САП і Національного антикорупційного бюро.

У жовтні 2021 року в САП заявили про завершення слідства стосовно Злочевського.

ОАЕ Житло Дубай Розслідування

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *