Науковці та ентузіасти створили відео, що допоможе у «мовних суперечках»

Науковці та ентузіасти створили відео, що допоможе у «мовних суперечках» 18.10.2024 10:33 Укрінформ Науковці та ентузіасти створили відео, що містить історичні факти й аргументи, які пояснюють, чому варто й важливо перейти у спілкуванні на українську мову.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу проєкту «Мовне питання».

«18-хвилинний науково-просвітницький ролик побудований у вигляді хронологічної стрічки, де крок за кроком автори пояснюють, як почалася та розвивалась культурна «спецоперація» зі знищення України. Відео надає аргументи, що допоможуть донести до цього часу російськомовним українцям важливість переходу на українську, мотивує глядача робити власні дослідження, зацікавлює історією тих, хто наразі не розуміє всієї глибини і сили впливу історії на свідомість людини», – зазначили в пресслужбі.

Проєкт реалізувала меценатська фундація OLOS за підтримки науковців Національного заповідника «Софія Київська» та Міністерства освіти і науки.

«Ми бачимо, що мовне питання в Україні має дуже велику інерцію, і навіть частина людей, що відмовилась від «язика» на початку великої війни, зараз переживає відкат. Бо це напруга, бо так швидше і легше. Звісно, такий перехід був стихійним, і як показало життя – тимчасовим, тому що не вистачає компоненту «знаю, люблю і ціную українську», а є лише «обурений і мщуся російській». Друга мотивація створює напругу, від якої хочеться розслабитись рано чи пізно, а розслабитись – значить, обрати легший варіант – повернутись до російської», – пояснив ключовий меценат проєкту «Мовне питання» Дмитро Брезинський.

Проєкт «Мовне питання»: науковці та ентузіасти створили відео / Ілюстрації до матеріалу надала пресслужба проєкту «Мовне питання»

Історичні матеріали, що містяться у відео, надані командою меценатської фундації OLOS у партнерстві з науковцями Національного заповідника «Софія Київська». Всі факти структуровані та перетворені в сценарій Анною Шулікою – OLOS-партнеркою з міста Дніпро та ентузіасткою українського відродження, яка виступила виконавчою продюсеркою проєкту.

Як повідомлялося, МФ OLOS – це спільнота, що відроджує та популяризує українську культуру та історію: видає книжки, відновлює історичні артефакти, проводить культурно-просвітницькі заходи для підприємців про Україну та українське.

Наука Україна Українська мова Відеоролик

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *