Мовний омбудсмен з початку року отримав 569 звернень про порушення

Мовний омбудсмен з початку року отримав 569 звернень про порушення Інфографіка 05.04.2024 07:00 Укрінформ Від початку року до секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства.

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена, передає Укрінформ.

"Найбільше звернень (майже 50%) традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. Із них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою", – йдеться у повідомленні.

Водночас, зауважив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість скарг у сфері обслуговування зменшилася більш ніж удвічі. "Скажімо, скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв в першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування – 159”, – зазначив він.

Крім того, актуальною є проблема дотримання вимог законодавства у сфері інформації для загального ознайомлення (ст. 28  Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної") та реклами (ст. 32) – протягом січня-березня щодо цього надійшло 86 звернень.

Мовні проблеми є й у сфері освіти. З початку року громадяни надіслали 21 звернення щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 23 звернення щодо освіти дорослих.

Доволі значною залишається і кількість порушень мовного закону окремими чиновниками: 18 звернень надійшло щодо порушень в органах влади, 9 – в установах комунальної та державної форм власності.

Надходять також скарги щодо мовних порушень у сферах охорони здоров’я (35 звернень), культури (17), медіа (26) і транспорту (18).

Найбільше повідомлень громадян про порушення надійшло з Києва (197), Одеської (102) та Харківської (73) областей.

Як повідомлялося, у 2023 році було затверджено 41 обласну та місцеву програми з опанування української мови.

Українська мова Закон про мову Мовний омбудсмен

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *