Карандєєв про вивчення української: Роботодавці можуть відправляти працівників на державні курси

Карандєєв про вивчення української: Роботодавці можуть відправляти працівників на державні курси Ексклюзив 27.10.2023 16:40 Укрінформ Для запобігання мовних скандалів у сфері надання послуг роботодавці можуть організувати для своїх працівників курси з вивчення української мови, які передбачає державна програма.

Про це зазначив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у коментарі Укрінформу.

«На сьогоднішній день законодавець ухвалив рішення, які сприяють поширенню української мови, формуванню україномовного середовища, забезпеченню прав громадян України на те, щоб отримувати інформацію і споживати інформацію українською мовою», – нагадав він.

Водночас Карандєєв зазначив, що так само законодавством передбачено, що послуги мають надаватись українською мовою.

За його словами, у МКІП усіляко підтримують ініціативи, які спрямовані на забезпечення виконання цього законодавства.

«Мовне питання надзвичайно складне, оскільки передбачає не просто бажання людини спілкуватися українською мовою, але і її спроможність», – зазначив очільника МКІП.

На його думку, держава має забезпечити громадянам, які працюють у сфері послуг, можливість опанувати українську мову.

«Наразі розроблена і працює державна цільова програма розвитку української мови, яка передбачає не просто можливість опанувати українську мову на державних курсах, але й зробити такі курси на замовлення роботодавців, з використанням професійної термінології для закладів чи установ, де працюють надавачі послуг. Тобто задля запобігання подібних мовних скандалів роботодавці можуть організувати курси для своїх працівників», – наголосив Карандєєв.

Як повідомлялося, в Києві трапився черговий мовний скандал, водій таксі відмовився обслуговувати пасажирів державною мовою та вигнав їх з автомобіля.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь готує звернення до відповідних органів щодо притягнення до відповідальності водія таксі Bolt, який вигнав пасажирок через їхню законну вимогу обслуговувати державною мовою.

Українська мова Карандєєв

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *