Фільм «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети» презентували в СБУ

Фільм «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети» презентували в СБУ Фото 25.07.2024 22:27 Укрінформ В СБУ презентували створений інформаційною службою НСЖУ фільм про роботу прифронтової газети «Зоря» на Харківщині та її головного редактора, який на власному авто доправляє тираж газети в прифронтові й напівзруйновані села.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Щотижня Василь Мирошник на власному автомобілі доправляє тираж газети в прифронтові й напівзруйновані села, які чудово проглядаються в приціли російських снайперів.

40-хвилинний документальний фільм являє собою монолог пана Василя, який розвозить власною машиною газету і на камеру розповідає про свою роботу, показує наслідки російської агресії та спілкується з місцевими мешканцями.

При цьому головний герой фільму вважає не себе, а читачів своєї газети «особливою породою людей» за таких умов.

«Це особлива порода людей, які невідомо як, але адаптуються в цих нелюдських умовах. Я багато пишу про цих людей і події, які там відбуваються з перших днів війни. Зруйновано школи, дитсадки, майже сто людей Золочівщини на сьогодні вбито. Те, що ми, прифронтові журналісти, робимо – це безцінно, бо ми це фіксуємо», – вважає Мирошник.

Цінність інформації друкованих ЗМІ на місцевому рівні пояснила журналістка Ганна Черненко, яка працює для національних і міжнародних медіа в Харківському регіоні.

«У 2022-ому я зрозуміла цінність інформації, коли ми приїхали на деокуповані території в Ізюм, Куп’янськ, Вовчанськ, і люди нас питали: що відбувається? Відсутність інформації та правди – це спочатку страх, а потім зневіра. Тому, коли ви чуєте про 20 чи 100 газет – для місцевих це як Телеграм-канал мільйонник», – зазначила Черненко.

На думку голови НСЖУ Сергія Томіленка, досвід золочівського журналіста Василя Мирошника – це можливість зрозуміти роль і значення регіональної журналістики в часи війни та для боротьби з ворожою пропагандою.

«Це гарна нагода говорити про внесок журналістів в оборону України та протидію ворожій пропаганді. Ми хочемо підкреслити відданість і служіння своїй професії та захисту України цивільних журналістів, які, усвідомлюючи надзвичайні ризики для себе, висвітлюють важливі події, документують воєнні злочини і доносять слово правди до місцевого населення», – наголосив Томіленко.

Як розповіла перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ, видання «Зоря» із Золочева є однією з 32-ох прифронтових газет, які відродила НСЖУ на деокупованих і прифронтових територіях.

«Багато хто з наших колег працює в таких умовах. Причому на початок широкомасштабного вторгнення ніхто з журналістів, які зараз працюють у цих умовах, не мав досвіду бути в зоні бойових дій і раптово опинився у цій зоні», – зазначила Кущ.

Знімальна група спілки журналістів проїхала з головним редактором газети «Зоря» Василем Мирошником сотні кілометрів, зокрема у найвіддаленіші куточки Золочівщини, яка з трьох сторін оточена територією Росії.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Сімферополі активістки жіночого партизанського руху “Зла Мавка” поширюють проукраїнську газету.

Фото: Павло Бальковський

Харківщина фільм Газета

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *