Доповідь ООН докладно передає атмосферу страху, яку створила Росія на окупованих територіях

Доповідь ООН докладно передає атмосферу страху, яку створила Росія на окупованих територіях 21.03.2024 04:32 Укрінформ Росія створила всепроникну атмосферу страху на тимчасово окупованих територіях України, намагаючись закріпити свій контроль шляхом кричущих порушень міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Про це йдеться в новій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненій у середу.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН, на основі більш як 2300 свідчень доповідь детально описує кроки окупаційної влади з нав’язування російської мови, громадянства, законодавства, судової системи та освітніх програм та придушення проявів української культури й ідентичності.

«Дії Російської Федерації… залишили людей в ізоляції, що матиме глибокі та довготривалі наслідки для українського суспільства загалом», – заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Згідно з доповіддю, російські збройні сили, діючи в умовах «загальної безкарності», здійснювали широкомасштабні порушення, включаючи свавільні затримання, які часто супроводжувалися тортурами й жорстоким поводженням, а іноді закінчувалися насильницькими зникненнями.

Документ звертає увагу на придушення мирних протестів та свободи вираження поглядів, а також обмеження для пересування мешканців. Будинки й підприємства грабувалися, а український інтернет і комунікаційні мережі відімкнено, що «призвело до розриву зв’язків з незалежними джерелами новин та ізоляції населення».

«Людей заохочували доносити одне на одного, змушуючи їх боятися навіть власних друзів і сусідів», – зазначають автори доповіді.

Згідно з документом, найбільше постраждали діти: у багатьох школах українські навчальні програми замінено на російські, а в підручниках з'явилися пасажі, що виправдовують збройний напад на Україну.

Крім того, дітей втягували до груп, «щоб прищепити їм російський патріотизм».

Мешканців окупованих районів примушували отримувати російські паспорти, а тих, хто відмовлявся, обмежували в пересуванні, працевлаштуванні, доступі до медичних послуг.

У доповіді також докладно описана ситуація на територіях, визволених українськими військами наприкінці 2022 року, зокрема в Миколаївській, та частинах Харківської та Херсонської областей.

Тюрк повторив свій заклик до Росії негайно припинити збройний напад на Україну й відійти до міжнародно визнаних кордонів згідно з відповідними резолюціями Генеральної Асамблеї ООН та міжнародним правом.

Як повідомляв Укрінформ, минулої п'ятниці незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні задокументувала нові докази того, що російська влада та її війська вчинили воєнні злочини та порушили міжнародне та гуманітарне право на тимчасово окупованих українських територіях.

Окупація ООН Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *