До відновленої чернечої обителі на Афоні возитимуть ветеранів ЗСУ

До відновленої чернечої обителі на Афоні возитимуть ветеранів ЗСУ Фото 14.05.2024 16:37 Укрінформ Триває збір коштів на відновлення української чернечої обителі на Афоні, яку було передано Православній церкві України за рішенням Собору старців святого монастиря Пантократор у 2022 році. Планується, що туди возитимуть ветеранів українських Збройних сил.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили представники ПЦУ та жертводавці, які хочуть відновити чернечу обитель та оголосили для цього окремий великодній збір.

«Перший етап – це збір в районі 800 тис. євро на відбудову саме історичної частини. Другий етап – це розбудова українського осередку, паломницького будинку, трапезної, альтанки, молитовної кімнати, сповідальної кімнати», – розповів організатор збору бізнесмен Денис Руденко.

За його словами, друга частина етапу проєкту в рамках цієї відбудови і фандрейзингу – це зібрати кошти і придбати великий автобус, передати його на баланс ПЦУ, щоб він щотижня курсував безкоштовно для воїнів-ветеранів і возив їх на Афон.

«Тобто 20-30 людей відвезли на Афон, а повернувся за іншою групою людей, а першу (групу – ред.) забрав в Україну. Таким чином, щоб воїни могли не тільки молитися поруч з монахами, не тільки попрацювати в саду, по господарству, але, прогулюючись по території Афону і проводячи певні бесіди з монахами, могли зцілюватись. Бо я це називаю між нами в команді як «санаторій для душі». Нам потрібно достукатись до своїх важливих людей. Бо вклад у відбудову – найкраще, що ми можемо залишити у вічності, для наших дітей і для наступних поколінь», – розповів Руденко.

Як наголосив митрополит ПЦУ Євстратій Зоря, зв'язок між Україною і Афоном – це зв'язок з понад тисячолітньою релігійною, культурною та історичною традицією. Однак через те, що Україна втратила свою державність, роль українців на Афоні, внески, які робили українські гетьмани та старшина, – все, що було пов'язано з нами, з нашою історією, традицією, переключалося на Росію.

«І незадовго до війни російська держава з великою помпою привезла туди свого диктатора, відзначаючи «тисячоліття російського присутності на Афоні». Те, що було пов'язано з Києвом, цілеспрямовано поширювалося як щось, пов'язане з Росією. За підтримки російсько-імперського уряду Пантелеймонівський монастир, який історично був пов'язаний з Україною, був перетворений на потужний імперський осередок поширення ідей «русского мира» ще тоді. Зараз українська присутність – у стані відродження. І тому так необхідно мати на святій горі Афон місце, яке люди української церковної культури, української церковної традиції, української мови в спілкуванні, житті і молитві можуть назвати своїм рідним місцем», – зазначив Зоря.

За його словами, українська присутність на святій горі Афон – це «відродження історичної пам'яті, місця, куди паломники з України, духовні, світські, можуть прибути і відчути себе вдома і одночасно і в цій духовній традиції».

Єпископ подякував всім, хто долучається до відродження української обителі, заявивши що ПЦУ підтримує проєкт та благословляє зусилля з його відновлення, а також усім тим, хто усвідомлює, наскільки важливою є духовна складова нашої боротьби з «русским миром».

На пресконференції були також представлені роботи її учасника, майстра-іконописця, автора мистецького проєкту «Щит духовний» Ігоря Охоцького. Зокрема, на заході були представлені ікони, зроблені на прострілених пластинах бронежилета (вони продаватимуться на аукціонах), та два ключі з лімітованої серії, які виготовляють індивідуально для кожної людини з унікальним номером кількістю всього 991 ключ – на честь першої згадки святої обителі в літописах (це 991 рік).

Унікальну серію «Духовного ключа миру», яка виготовлена в Києві, доставили спеціально на Афон до Келії святих архангелів та вручать Верховному головнокомандувачу Володимиру Зеленському з номером на честь його дня народження (251), першій леді Олені Зеленській задля допомоги їй у гуманітарній місії миру – також з номером в честь дня її народження (602), а під номером 248 виготовлено державний «Ключ миру» – на честь Дня Незалежності України. Перший ключ під номером 001 сьогодні ж владика Євстратій вручить митрополиту ПЦУ Епіфанію у Михайлівському золотоверхому монастирі.

Як повідомлялося, заснування переданої ПЦУ чернечої обителі датується 991 роком, і остання її реконструкція була в XVI ст., тож Україна її отримала у зруйнованому стані.

Ветерани війни Афон Православна церква України

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *