До Міжнародного реєстру збитків уже подано понад 4,5 тисячі заяв – ОП

До Міжнародного реєстру збитків уже подано понад 4,5 тисячі заяв – ОП 13.07.2024 23:04 Укрінформ Станом на середину липня до Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, подано понад 4,5 тисячі заяв.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказала заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра, передає Укрінформ.

Представниця ОП зауважила, що загалом у Реєстрі буде 44 категорії. Зараз запущено приймання заяв по одній – щодо знищеного житлового майна.

"На сьогодні подано понад чотири з половиною тисячі заявок від фізичних осіб. Але нещодавно рада Реєстру затвердила ще 12 категорій. Найближчим часом фізичні і юридичні особи, а також держава зможуть подавати заявки по цих категоріях", – сказала Мудра.

Очікується, що реєстр зможе приймати заявки по всіх категоріях до кінця року.

Водночас заступниця глави ОП зауважила неготовність країн-партнерів конфіскувати закордонні активи Росії для наповнення фонду для виплати компенсацій.

"Але два роки тому не було і юридичної конструкції, як це зробити. Ми завжди, коли пропонували починати працювати над конфіскацією, чули у відповідь, мовляв, це – незаконно. […] За два роки була зроблена колосальна робота юристами, результатом якої є відсутність на сьогодні юридичних аргументів, чому цього не можна робити", – сказала Мудра.

Крім того, додала вона, фінансисти пояснили, що конфіскація російських активів не матиме шокового впливу на фінансову стабільність.

"Тому залишається третій елемент, політичний, і на це впливають різні фактори: і внутрішні, і геополітичні. Немає політичної волі (щодо конфіскації активів РФ – ред.) не тому, що це незаконно, а тому, що є побоювання створення прецеденту. Певні країни мають страхи, що аналогічні заходи можуть бути вчинені проти них", – сказала Мудра.

Розробку глобального компенсаційного механізму ініціювало Міністерство юстиції України у травні 2022 року разом із міжнародними партнерами.

Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків, а в майбутньому – комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.

Як повідомляв Укрінформ, виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський очікує, що може бути подано від 6 до 8 млн заяв на відшкодування.

Фото з сайту: holosameryky.com

Компенсація Житло Війна з Росією Міжнародний реєстр збитків

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *