Державний оператор тилу передбачив цьогоріч ₴40 мільярдів на закупівлю харчів для армії

Державний оператор тилу передбачив цьогоріч ₴40 мільярдів на закупівлю харчів для армії 13.02.2024 17:46 Укрінформ Державний оператор тилу (ДОТ) планує демонополізувати ринок постачання харчування для ЗСУ та закуповувати продукти для військових за цінами, які не перевищують середньостатистичні в торговельних мережах.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу щодо нових підходів до забезпечення ЗСУ харчуванням повідомила директорка з управління закупівлями ДОТ Вікторія Виноградова.

За її словами, серед цілей, які ДОТ ставить перед собою, – демонополізувати ринок, забезпечити безперервність, повноту і своєчасність поставок продуктів харчування, запобігти корупційним ризикам, забезпечити належну якість продуктів і ціни для ЗСУ не більші, ніж середні у ритейлі.

«Ми ставимо однією з цілей для себе ціни на продукти харчування. Для ЗСУ вони повинні бути не більше, ніж середні ціни, які ви бачите у ритейлу і які середньостатистичний споживач може побачити в магазині. Якщо ми говоримо про бюджет харчування, то це 40 млрд грн. Наразі до нас доведено 12,7 млрд грн на квітень-липень, тобто на ІІ квартал 2024 року», – зазначила Виноградова.

Також вона повідомила про три моделі забезпечення армії, на яких фокусується ДОТ.

«Перша модель – 4PL, це коли ритейлери доставляють безпосередньо товар до військових частин, друга модель – 3PL, коли ми закуповуємо окремо товари від виробників продукції, далі виробники доставлять їх до нашого логістичного партнера, логістичного центру, і тоді вже логістичний центр розподіляє цей товар і доставляє до військових частин. І третя модель – це D2C, коли безпосередньо виробники доставляють товар до військових частин», – сказала Виноградова.

Своєю чергою директор управління поставками ДОТ Яким Коваленко повідомив, що в структурі ДОТ з’явиться окремий підрозділ, який відповідатиме за всі комунікації з військовими частинами і начальниками продовольчих частин, збиратиме від них усі замовлення.

«В чому полягатиме одна зі змін у цих поставках? В тому, що на сьогодні постачальники безпосередньо отримують замовлення від військових частин, в нашій моделі буде окрема команда, яка відповідатиме безпосередньо в ДОТі за всі комунікації з військовими частинами і з начальниками продовольчих частин. Вона отримуватиме консолідоване замовлення, далі вже по зонах це замовлення буде розподілено на 3 моделі. Це модель роботи з ритейлом, модель роботи з логістичними операторами і прямі поставки від виробників до військових частин», – пояснив Коваленко.

Як пояснили учасники заходу, якщо раніше військові частини закріплювались за постачальниками, то тепер за останніми буде закріплюватись сектор обслуговування.

«Ці сектори накладаються, тобто там є основні і резервні області. Це зроблено для того, щоб якщо щось стається із забезпеченням в якомусь конкретному секторі, то це забезпечення по цьому регіону може перехопити інший постачальник із сусідніх регіонів і вони вже матимуть все це в угодах», – пояснила радниця зі стратегічних комунікацій Тетяна Харченко.

Таким чином, ДОТ забезпечуватиме процес збору заявок від військових частин та їхній розподіл, контроль відвантаження та приймання разом з постачальником, аналітику щодо забезпечення військових частин, аналітику постачання, відкритість і підзвітність перед суспільством.

Інформуючи про контроль якості продуктів харчування для армії, учасники брифінгу повідомили, що відбуватиметься контроль якості при прийманні товару силами ритейлу, моніторинг проведення вхідного контролю ритейлу співробітниками ДОТ, а також обов’язковий лабораторний контроль кожної партії м’ясних і рибних консервів лабораторіями Міноборони.

Розпочати поставки продуктів харчування для армії за новою моделлю планується з 1 квітня

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони у рамках переходу на нову модель забезпечення війська продуктами у 2024 році удвічі збільшить кількість робочих груп для перевірки якості харчування.

Продукти ЗСУ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *