Черемша та інші червонокнижні рослини на городі: закон і покарання

Черемша та інші червонокнижні рослини на городі: закон і покарання 21.04.2024 10:50 Укрінформ Держава дозволяє культивувати червонокнижні рослини і тварин теж. Але лише за спеціальними дозволами

Вирощування у промислових масштабах рослин і тварин, які знаходяться під охороною Червоної книги, – завдання не лише благородне, складне, а й на межі закону. Штраф чекає на кожного. Ми нещодавно писали про це, розповідаючи про весняну, всіма любиму черемшу. Здавалося б, що культивування червонокнижних т.зв. дикоросів у фермерських господарствах на користь усім – і природі, і людям. Таким чином природа має можливість відновити зникаючі види без «полювання» на них, а люди – отримують прибуток від вирощених на ділянках чи у фермах-акваторіях.

Шафран – його до окупації вирощували фермери Херсонщини.

Натомість ситуація щодо покарання всіх без винятку виглядає незбалансованою і має різночитання, якими користуються і каральні органи, і порушники закону. Приміром, культивування і продаж червонокнижних риб родини осетрових – легалізовано. А продаж черемші, навіть культивованої, може призвести до штрафу. Ба більше, на думку екологів і деяких інспекторів, під санкції потрапляють всі, хто пропонує таку продукцію: і продавці нідерландського насіння, і навіть культивованих рослин. Вони переконують, що під виглядом «фермерської»  на ринок виходить значна кількість дикорослої сировини, браконьєрської тобто. Таку ситуацію із черемшею описав ресторатор Всеволод Поліщук.

Укрінформ опитав екологів та юристів, які спеціалізуються на екологічному законодавстві.

Дмитро Заруба, перший заступник голови ДЕІ.

Днями на запит Укрінформу відповіла і Державна екологічна інспекція України. Перший заступник голови ДЕІ Дмитро Заруба прокоментував ситуацію так: «Розведення червонокнижних рослин, згідно із законодавством України, можливе тільки за спеціальними дозволами, що видаються Міндовкілля відповідно до Інструкції про порядок видачі дозволів на добування (збирання) видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 01.02.1993 № 3, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 12.02.1993 за № 4».

Тож питання штрафів і покарань для тих, хто має відповідні дозволи, закрито. Так, це легально і без наслідків – купувати черемшу у фермерських господарствах, які вирощують її відповідно до умов і мають відповідні дозволи, які погоджуються з чинним законодавством.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *